Ungern fälls för motsägelsefull lagstiftning kring hemförlossningar

Ungern fälls för motsägelsefull lagstiftning kring hemförlossningar
Europadomstolen dömer Ungern att betala 1 250 Euro sedan en kvinna anmält att hon inte kunde föda hemma. Arkivbild: Colourbox

Europadomstolen kritiserar Ungern för en lagstiftning som hindrar hälso- och sjukvårdspersonal från att assistera vid hemförlossningar.

En ungersk kvinna tänkte föda sitt barn hemma men kunde inte göra det eftersom lagen med hot om straff å det bestämdaste avråder hälso- och sjukvårdspersonal från att hjälpa till. Minst ett sådant åtal har förekommit de senaste åren.

Med hänvisning till rätten till respekt för privat- och familjeliv argumenterade kvinnan att hon hade blivit diskriminerad jämfört med dem som önskar föda på institution genom det faktum att hon på grund av ungersk lag inte hade kunnat få tillgång till professionell hjälp vid en hemförlossning.

Domstolen anser att det här råder en rättslig oklarhet som lutar åt godtyckte. Samtidigt som Health Care Act 1977 erkänner föräldrars rätt till självbestämmande, straffar ett regeringsdekret vårdpersonal som utför uppgifter inom sin kompetens på ett sätt som är oförenligt med eller deras legitimation. 

Domstolen ger kvinnan rätt i att hennes rätt till respekt för privat- och familjeliv har kränkts, artikel 8 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Kvinnan hindrades från att föda hemma på grund av frånvaron av specifik och uttömmande lagstiftning och det konstanta hotet mot hälso- och sjukvårdspersonal som skulle vilja hjälpa till.

Ungern får därför betala 1 250 Euro till kvinnan för hennes utgifter.  

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida