coronaviruset

Utbrottet av coronavirus klassas som globalt nödläge

Mer än 7 800 personer har insjuknat och över 170 har dött i det nya coronaviruset, framför allt i Kina men ytterligare 18 länder har sjukdomsfall. Nu klassar världshälsoorganisationen WHO utbrottet som ett globalt nödläge.

Det är tredje gången på knappt en vecka som en särskild WHO-kommitté träffats för att diskutera det pågående utbrottet av coronavirus, som startade i den kinesiska staden Wuhan och som nu spritts till samtliga regioner i landet. Ytterligare 18 länder har rapporterat sjukdomsfall.

Vid de två första mötena ansåg hälften av deltagarna att ett globalt nödläge borde utlysas, för att få möjlighet att samordna insatser och minimera smittspridningen. Men organisationen valde ändå att avvakta.

Samtliga dödsfall i Kina

Vid dagens möte fattades beslut om att beteckna coronautbrottet som ett globalt nödläge, mycket på grund av de senaste dagarnas snabba spridning. I dagsläget har 7 834 personer bekräftats smittade i 19 länder, men den absoluta majoriteten är i Kina, med 7 736 fall. Hittills har minst 170 personer dött, samtliga i Kina.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus berättade på en presskonferens under torsdagskällen att de flesta personer som insjuknat utanför Kina har tydliga kopplingar till staden Wuhan. Smittöverföring har skett i åtta fall utanför Kina. 

”Skydda svaga sjukvårdssystem”

– Vi måste nu samarbeta för att minimera ytterligare smittspridning. Vi vet inte vilken skada viruset kan göra om det sprids inom ett land med svagare sjukvårdsresurser. Vi måste agera nu för att skydda dessa länder. Av dessa anledningar utlyser jag ett globalt hälsonödläge, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han återkom flera gånger under presskonferensen till att det globala nödläget inte har något att göra med hur Kina hanterat utbrottet, snarare fick landets regering motta flera lovord. 

– WHO har fortsatt förtroende för Kinas kapacitet att kontrollera utbrottet. Till folket i Kina och till alla andra länder som påverkats av det här utbrottet vill jag säga att övriga världen står vid er sida. Vi jobbar intensivt med nationella och internationella partners för att få kontroll över utbrottet så fort som möjligt, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ger WHO större möjligheter

Beskedet ska ses som en signal om att situationen är allvarlig. Men det handlar främst om att WHO kan styra om resurser för att hjälpa de länder som är i störst behov. WHO kommer vid behov att utfärda rekomendationer om exempelvis resande, karantäner, screening och behandling av patienter. 

I nuläget ser WHO inget behov av att begränsa internationella resor eller handel. Sådana beslut har dock redan fattats av flera företag och flygbolag vad gäller Kina. 

Det här är femte gången som WHO utlyser globalt hälsonödläge. Första gången var under svininfluensaepedimin 2009, senaste gången var under ebolautbrottet i Kongo 2019. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida