Utländska sjuksköterskor i Storbritannien riskerar att kastas ut

Utländska sjuksköterskor i Storbritannien riskerar att kastas ut
Den brittiska sjuksköterskeorganisationen RCN varnar för att sjukvården kommer att drabbas hårt om sjuksköterskor från andra länder än EU måste lämna landet på grund av den nya immigrationslagen. Arkivbild: Mostphotos

Den brittiska sjuksköterskeorganisationen RCN varnar för konsekvenserna.

RCN, Royal College of Nursing, har den här veckan haft kongress i Bournemouth. I går röstade drygt 99 procent av delegaterna för en motion som kräver att en ny lag som reglerar invandringen ska slopas. Om inte måste sjuksköterskornas löner höjas radikalt, vilket få tror är möjligt.

Måste tjäna 39 000 i månaden

För tre år sedan införde den brittiska regeringen de nya reglerna, som enbart gäller för immigranter utanför EU.

De får bara stanna i landet om de efter sex år har lyckats komma upp i en årsinkomst på 35 000 pund.

Med dagens valutakurs motsvarar det cirka 454 000 kronor om året eller en månadslön på nära 39 000 kronor, vilket få av landets sjuksköterskor ens är i närheten av.

Lagen gäller retroaktivt även för de icke EU-medborgare som kom till landet för fyra år sedan, 2011.

RCN varnar nu för att landet bara om ett par år kommer att förlora en stor del av de sjuksköterskor som i dag ser till att den brittiska sjukvården över huvud taget fungerar.

Inte lyckats få sjuksköterskor undantagna

RCN har förgäves försökt att få med de utländska sjuksköterskorna, varav många kommer från Australien och Filippinerna, på den undantagslista som finns för speciellt svårrekryterade yrken.

– Regeringens beslut är inget annat än vanlig gammal hederlig rasism, sade en av de delegater som röstade för motionen, enligt Nursing Times nätupplaga.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida