Vill se straff för våldtäkti krig

Vill se straff för våldtäkti krig
Genusmedvetenheten inom FN varierar, säger Margot Wallström. Precis som den gör i världens länder. Hon ämnar bidra till att den ökar.?Foto: Lars Nyman

Hon har mött kvinnor i krigets Kongo som har fått bajonetter uppstuckna i sina underliv.

Nu jäklar vill jag visa världen att det går att göra något åt det sexualiserade våldet. Det är så många som har sagt att det är omöjligt”, säger Margot Wallström, nyligen utsedd av FN till generalsekreterarens särskilda representant mot sexualiserat våld i väpnade konflikter.

Uppdraget gör henne till Sveriges högsta tjänsteman inom FN. Hon är direkt underställd generalsekreterare Ban Ki-moon som, enligt Margot Wallström, brinner för att få upp frågan om sexuellt våld på världens agenda. Det är hennes placering i hierarkin ett bevis på, samt att hon ska rapportera direkt till säkerhetsrådet. Inom FN arbetar nu 13 organ samordnat mot våldet.??

Hon är glad och stolt över utnämningen. Men samtidigt — hon ska försöka göra något åt en av de allvarligaste kränkningarna av mänskliga rättigheter som över huvud taget förekommer. ?

— Brottet är unikt i och med att offret skuldbeläggs och ett av mina mål är att nämna det vid dess rätta namn. Det här är inte en kvinnofråga — det är en fråga om mänskliga rättigheter, säger Margot Wallström.?

Hon har fått uppdraget på två år och under den tiden tänker hon fokusera på att få säkerhetsrådet att rikta sanktioner mot länder som gör sig skyldiga till massvåldtäkter och övergrepp under väpnade konflikter. Det råder utbredd straffrihet och det vill hon få ett stopp på. Ett straff kan vara så kallad ”naming and shaming”, grupper som våldtar och använder sig av barnsoldater ska få schavottera. Ett annat kan vara frysta tillgångar och reseförbud.??

Margot Wallström har mött kvinnor i krigets Kongo som berättar om hur de har våldtagits, fått bajonetter upptryckta i sina underliv och om hur de har hållits som sexslavar av milisgrupper.?Berättelserna gör henne skakad.?

— Då längtar jag hem och vill bara krama familjen, säger hon.?

Nu vill hon lära sig mer om mekanismerna bakom våldet. Det är viktigt att veta att det inte är en kulturell fråga, inte sexuell heller. ?

— Det är lätt att tro att det är ett afrikanskt problem, men vår fokusering på Afrika beror på att det är där många väpnade konflikter äger rum. I Kongo talar de om kvinnor med respekt, men kriget har brutaliserat landet och våldtäkterna har blivit ett slags farsot, säger hon.?

Den senaste krigshärden där rapporter om sexualiserat våld strömmar in är Kirgizistan. Margot Wallström säger att alla tecken de har lärt sig att hålla utkik efter finns där: etniska konflikter, människor på flykt och olika väpnade grupper som ingen har kontroll över. ??

Till det nya kontoret i FN-byggnaden i New York ska ett team på omkring tio personer knytas, däribland rättsexperter.?

— För att hjälpa länder med rättsskipningen ska vi låna ut våra rättsexperter till regeringarna.Liberia är det första landet som får den hjälpen.?

Under sina besök där har hon sett hur svårt det är att uppnå hållbar fred efter den traumatisering och den sönderslagning av samhällen som det sexuella våldet leder till. Efter ett 14 år långt inbördeskrig slöts fred i Liberia för sju år sedan, men freden är skör och FN:s fredsbevarande styrkor är fortfarande kvar i landet.

Nu ska Margot Wallström och hennes team prioritera vilka länder som ska besökas. De har talat om Kongo, Liberia, Darfur. Även Colombia och Nepal har varit på förslag. Frågan är var de kan göra mest nytta.?

— I de länder jag hittills har besökt har regeringarna bett om FN:s hjälp, men vi måste också uppvakta regeringar som inte vill ha vår hjälp.??

Det gäller att våga stöta sig med makthavare har hon sagt. Det har hon redan gjort.?

— Regeringen i Kongo gillade inte att jag sa i säkerhetsrådet att om de inte fångar in skurkarna i landet så tar de landet som gisslan. Jag fick kritik för att jag upprepade beskrivningen av dem som världens våldtäktscentrum. ”Ni borde visa något positivt från vårt land i stället för att bara tala om detta”, sa man.

Genusmedvetenheten inom FN varierar, säger Margot Wallström. Precis som den gör i världens länder. Hon ämnar bidra till att den ökar.?

— Nu vill jag visa världen att det går att göra något åt det sexualiserade våldet. Vi har startat bra med rättsexperter och en antivåldtäktskampanj i Liberia.

FN antog år 2000 resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Läs mer om kvinnor i fredsarbetet: www.operation1325.se

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida