IT i vården

Hon hjälper brännskadade att kommunicera med ögonen

Hon hjälper brännskadade att kommunicera med ögonen
Forskningssjuksköterskan Marie Lindblad ska i en ny studie undersöka i vilken mån brännskadade intensivvårdspatienter kan kommunicera med personalen med hjälp av en ögonstyrd läsplatta. Foto: Magnus Laupa

Brännskadeavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala blir först i Europa med att testa hur bra deras respiratorberoende patienter kan kommunicera med hjälp av en ögonstyrd läsplatta. Undersköterskan Karin Engblom agerar patient. Foto: Magnus Laupa

– Förhoppningen är att tekniken kan förbättra kommunikationen mellan vårdpersonal och svårt brännskadade patienter. Med ökad förståelse för patientens tillstånd och vårdbehov kan den även bidra till snabbare återhämtning, säger Marie Lindblad.

Hon är forskningssjuksköterska på Akademiska sjukhusets brännskadecentrum och ansvarig för en studie där i första hand tio patienter är tänkta att ingå.

Tekniken, som kallas eyetracking, innebär att patienten kommunicerar med hjälp av ögonen i stället för att peka på en skärm. På skärmen får patienten titta på bilder som exempelvis visar en toalett, ett glas vatten eller en smärtskala. Patientens ögonrörelser registreras av en kamera i datorn samtidigt som en röst säger ”jag är törstig” eller ”jag har väldigt ont” etcetera.

Eyetracking har testats inom intensivvården på flera ställen i Europa, bland annat på sjukhus i Italien och Frankrike. I Sverige blir det första gången som tekniken prövas på patienter och brännskadade som får intensivvård.

Inom brännskadevården är kommunikation mellan patient och personal en extra utmaning. Skadorna gör att patienterna ofta inte kan eller får använda sina händer. Att använda papper och penna, ett tangentbord eller en vanlig läsplatta är då inte möjligt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida