Inte bara pladder

För den som vill hålla sig uppdaterad i yrket, snabbt få svar på en fråga eller dela med sig av sina kunskaper är de sociala medierna en guldgruva.

5 maj 2010

Fortfarande rynkar många på näsan åt de nya sociala medierna. De ses som oseriösa eller krångliga. Men den senaste tidens händelser visar att de är utmärkta redskap för att sprida information, så som skedde till exempel under den första tiden efter jordbävningen på Haiti. Då användes såväl Facebook som Twitter och olika bloggar för att sprida information om jordbävningen. När askan från vulkanen på Island stoppade flygtrafiken i Europa lyckades människor knyta kontakt med varandra via Twitter och Facebook för att hitta alternativa resvägar och samåka.?

— Sociala medier innebär att tröskeln har sänkts för att engagera sig i olika frågor. Det har öppnats en helt ny arena där enskilda människor kan vara med och påverka och engagera sig i samhällsdebatten, säger Sanna Carlheimer som ansvarar för Vårdförbundets sociala medier och diskussionsgrupper.?Sociala medier kan liknas vid ett fikarum där allt mellan himmel och gjord diskuteras. Skillnaden är att allt finns på pränt. Du kan inte snacka bort förflugna ord. Det gäller alltså att sålla bland det som skrivs på nätet.??

Ibland går det över styr, som i Bjästa. En minderårig flicka som hade blivit våldtagen på sin skola mobbades via inlägg på Facebook. När händelsen togs upp i tv, radio och tidningar vände opinionen. Då hängdes i stället pojken som hade våldtagit henne ut.?

Även om debattens vågor går höga och ibland spårar ur i de sociala medierna ska man vara medveten om att det inte är laglöst område. Fäller du ett rasistiskt uttalande eller bedriver hets mot folkgrupp kan du åtalas, precis som i andra sammanhang.?

De sociala medierna saknar en ansvarig utgivare som tar ansvar för det som skrivs, sägs eller visas, så som det finns i traditionella medier som tryckta tidningar. ??

För den som själv vill delta i debatten gäller det att vara snabb. Att gå in och kommentera någonting som skrevs på Twitter eller i Facebook för mer än tre dagar sedan är inte mycket lönt. Det gäller att hänga på. Och, som sagt: att tänka efter innan man skriver. Även om du tar bort ditt inlägg kan någon ha hunnit spara det eller så kan det ha fångats upp av sökmotorn Google.?

— Ett enkelt råd är att inte skriva i affekt. Det gäller att kunna stå för det du skriver, även om du skulle möta personen ansikte mot ansikte, säger Sanna Carlheimer.?

Rätt använda är ändå de sociala medierna bra verktyg för den som vill hänga med i sitt yrke, delta i samhällsdebatten eller kanske bara ha lite koll på vad de egna barnen egentligen sysslar med.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida