it i vården

Ökad digitalisering kan spara miljarder i vården

Ökad digitalisering kan spara miljarder i vården
Pengar finns att tjäna på att ersätta vissa patientbesök med video. Arkivbild: Luleå tekniska universitet

Genom radikala investeringar på att digitalisera vården skulle den inte bara bli bättre utan också väsentligt billigare. Läkare och sjuksköterskor är positiva medan patienterna är tveksammare.

Konsultbolaget McKinsey visar i en ny rapport att ökad digitalisering i vården skulle kunna ge årliga besparingar på uppemot 180 miljarder kronor från 2025, det år som regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, har lovat att Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa.

– Vi kommer att få fler äldre, fler med livsstilssjukdomar och fler med cancer i samhället. Det går att möta det ökade vårdbehovet utan att öka kostnaderna för sjukvården så mycket. Nyckeln är just de digitala verktygen. Vår rapport visar att de stora investeringar som behövs göras kommer att betala sig, säger Pia Hardy på McKinsey i Sverige till Dagens Nyheter.

I rapporten lyfts 14 områden fram som skulle tjäna stort på att digitaliseras, exempelvis tidsbokning på nätet, distansövervakning av patienter, integrerade journalsystem, egendiagnos och rådgivning.

För att kunna genomföra alla förslag krävs ändrad lagstiftning och stora tekniska förändringar. Det krävs också ett annat ersättningssystem. I dag räknas exempelvis inte videokonsultationer, där läkaren eller sjuksköterskan träffar patienten över nätet, som ett besök och ersätts därför inte.

Enligt en ny rapport från den svenska e-hälsomyndigheten tror två tredjedelar av läkarna och sjuksköterskorna att en del vanliga patientbesök kan ersätts med videosamtal. I framtiden vill de även kunna rekommendera mobilappar för patienter, vilket knappt en av tio gör i dag.

I fjol visade en liknande rapport från e-hälsomyndigheten att endast 20 procent av patienterna kan tänka sig att ersätta besök hos läkare eller sjuksköterska med videosamtal.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida