Sjuksköterska loggade olovligt in i 360 journaler

Sjuksköterska loggade olovligt in i 360 journaler
Efter händelsen har Region Halland utökat antalet loggkontroller. Arkivbild: Colourbox

Region Hallands utredning om dataintrånget är klar.

Inloggningarna tycks ha skett slumpmässigt i olika patientjournalser.

– Det handlar inte om personer som sjuksköterskan känner eller har någon koppling till, säger Joachim Björnklev, förhandlingschef vid Region Halland.

Arbetskamraterna misstänkte

Region Halland har nu utrett hela omfattningen av dataintrånget som startade i januari 2013 och fortsatte fram till förra sommaren då sjuksköterskan blev upptäckt. Totalt har man hittat omkring 360 olovliga inloggningar.

Det var arbetskamraterna som blev misstänksamma när sjuksköterskan pratade om patienter på ett sätt som visade att hon hade information som hon egentligen inte skulle ha.

Oro hos drabbade patienter

Nästan alla patienter som drabbats är halländska kvinnor som varit på mammografi. De har nu fått brev med information om det som skett.

– Vår bedömning är att inga patienter har kommit till skada av det som hänt, men det här skapar naturligtvis oro och vi har fått en hel del samtal från patienterna, säger Joachim Björnklev.

Sjuksköterskans motiv är fortfarande oklart. Hon arbetar inte längre kvar inom Region Halland och har förmodligen ett åtal att vänta för dataintrång. Polisutredningen pågår fortfarande.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida