Slumpen avslöjade att ungas journaler inte längre var dolda

Slumpen avslöjade att ungas journaler inte längre var dolda
I Dalarna har ingen utanför ungdomsmottagningarna kunnat se de ungas journaler. Men den första oktober öppnades de - utan att barnmorskorna informerades. Arkivbild : Istockphoto

Barnmorskorna på ungdomsmottagningarna i Dalarna visste inget.

– Vi blev förstås upprörda över att inte ha informerats. Det känns som om vi har ljugit för de unga när vi har sagt att ingen kan se att de har varit hos oss. Vi har en grupp unga där det är viktigt att föräldrar och andra inte får veta att de kommer till oss.

Det säger Anna-Maria Karlsson, barnmorska på ungdomsmottagningen i Hedemora och styrelseledamot i Vårdförbundet Dalarna.

Upptäcktes på vårdcentral

Det var när en ung flicka sökte på en vårdcentral i oktober som det av en slump uppdagades att ungdomsmottagningarnas journaler inte längre var dolda för vårdcentralens personal.

Att de skulle vara så beslutades förra sommaren då landstinget Dalarna införde journalhanteringssystemet Take Care. Ungdomsmottagningarna hade gjort en konsekvensanalys som visade att systemet skulle innebära flera nackdelar för länets ungdomar. Inte minst för den grupp ungdomar som lever i miljöer med hedersrelaterade komplikationer.

Nytt beslut i våras

Men i våras i år beslutade landstinget att ungdomsmottagningarnas journaler inte längres skulle vara dolda efter den första oktober. Fast ingen berättade det för barnmorskorna.

Den förklaring som Anna-Maria Karlsson fått till varför de inte informerades är att det ”ramlade mellan stolarna” då en ny divisionschef tillträdde.

”Inget hållbart skäl”

Hon berättar att det är risken för lungemboli när unga kvinnor äter p-piller som fick läkemedelskommittén att hävda att det inte var patientsäkert med dolda journaler.

Anna-Maria Karlsson tycker inte att det skälet håller. Hon anser att det är läkarens sak att fråga om medicinering. Ibland lånar ungdomarna p-piller av varandra. Och när unga kommer från andra län har landstinget inga uppgifter om dem.

– Vår samordnare har bytt jobb, men enhetscheferna i Borlänge, Falun och Hedemora har börjat agera, och nu väntar vi bara på att den nya ska komma och driva frågan, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida