Take care-haveriet: ”Vi är oroade”

Take care-haveriet: ”Vi är oroade”
– Det får bara inte fortgå så här, säger Take care ansvarige chefsläkare Johan Bratt om det kraschande journalsystemet. Foto: Allan Larsson

För tredje gången på kort tid kraschade Stockholms och Gotlands journalsystem Take care under gårdagen. Ansvarige chefsläkare Johan Bratt är bekymrad inför sommaren och lovar att man jobbar för fullt med att säkra systemet.

Mellan 08.45 och 14.40 under tisdagen gick det inte att komma åt Take care i Stockholm och på Gotland. Precis som en vecka tidigare slog haveriet hårt och brett i Stockholm. Både Karolinska i Huddinge och Solna, Danderyd, Södersjukhuset och ett stort antal vårdcentraler drabbades.

Johan Bratt, chefsläkare och särskilt ansvarig för Take care på Karolinska universitetssjukhuset, säger till Vårdfokus att det nu är högsta prioritet att stabilisera systemet inför sommarperioden.

Varför händer detta gång på gång?

– Vi vet inte just nu. Det är därför man kraftfullt måste ta tag i frågan. Det har tillsatts en analyskommission där landstingets it-avdelning tillsammans med leverantören nu arbetar med att ta fram orsaken.

Vad blev konsekvenserna av gårdagens haveri?

– När det gäller kostnader kan jag inte ge någon siffra. Men under dagen har all akutverksamhet och alla akuta operationer genomförts som de ska. Akutmottagningarna har också fungerat. Vissa planerade operationer har försenats och enstaka återbesök har fått återbud. Vi har inte fått några rapporter om några medicinska incidenter.

Är patientsäkerheten hotad?

– Så länge vi har en läskopia där vi kan se historiska fakta så är patientsäkerheten tryggad. Men alla nya åtgärder får tillsvidare skrivas ner på papper. Det är klart att det är ett osäkerhetsmoment när det senare ska skrivas in. Men det stora bekymret är om det blir långvarigt och återkommande. Vi har redan en tuff situation som det är.

Sjukvården står inför en sommar som verkar bli en av de tuffare på länge. Klarar Stockholm vården i sommar om journalsystemet fortsätter att krascha så här?

– Naturligtvis är vi oroade, det är inget drömläge alls. Därför är det extremt viktigt att komma fram till vad det handlar om och sedan sätta in omedelbara åtgärder. Skulle det ta ett tag att åtgärda måste vi ha en snabb plan b så att man kan dokumentera på rätt sätt under tiden.

Vad säger Take care själva? 

– Vi har nära kontakt med it-avdelningen  och med leverantören. Det är ingen som kan säga något om orsaken än.

Får de betala någon slags straffavgift?

– Jag törs inte svara på det. Men det pågår en upphandling om ett nytt avtal sedan tidigare. På det sättet sätter vi press. Mer än så kan jag inte säga eftersom det råder sekretess kring upphandlingen.

Vad är ditt budskap till personalen?

– Jag är lika frustrerad som de. Det får bara inte fortgå så här. Vi gör allt vi kan för att förhindra att det händer igen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida