Personligt Anna Kristensson Ekwall

Ålder 33 årKarriär sjuksköterska och doktor i medicinsk vetenskapFamilj man, väntar sitt andra barnÄr en mindre noggrann entusiast som gillar att starta projekt

Anna Ekwall ska snart föda sitt andra barn och är egentligen uppfylld av annat än sin forskning. Hon läser tidningen Mama och försöker samtidigt göra uppror mot bilden av hur den ideala mamman bör vara. Någon »mamma-klyscha« vill hon inte bli.

Däremot vill hon gärna vara både sjuksköterska och forskare – vilket hon också får möjlighet till i sitt nya arbete. Anna Ekwall är universitetslektor vid akutkliniken på universitetssjukhuset Mas i Malmö.
– Det känns nästan märkligt att sitta här och vara nöjd vid 33 års ålder, men det är verkligen ett drömjobb, säger hon.

Gymnasiebetygen räckte inte till läkarstudier, därför blev hon sjuksköterska. Nu vill hon inte vara något annat. Hon har alltid varit nyfiken på den akademiska delen av sitt yrke och fortsätter att forska – senast kring närstående till patienter som kommer till akutmottagningen.

Anna Ekwall har förlagt sina studier till en akutmottagning tidigare. 2006 åkte hon med make och ettårig son till Australien där hon parkerade sig i väntrummet på ett akutsjukhus och frågade anhöriga om hur nöjda de var med besöket. Mycket kände hon igen. I kafferummet pratade personalen om ungefär samma saker som här hemma och bemötandet av anhöriga och patienter skiljde sig inte heller märkbart åt.

Resultaten i den studie som publiceras här visar att män som vårdar sina hustrur är mer nöjda med sin situation än kvinnor som vårdar sina män. Det förvånade Anna Ekwall lite, men hon har en teori om vad männens högre tillfredsställelse beror på.
– Män får en sådan bekräftelse när de är omvårdande, på ett helt annat sätt än kvinnor. De har tagit hand om anhöriga i hela sitt vuxna liv och förväntas göra det, säger hon.

Anhörigvårdarna i studien är över 75 år. Anna Ekwall tror att det kan vara en förklaring till att männen får så mycket uppskattning – från såväl kvinnor som män. De tillhör en generation män som man är ovan vid att se i köket eller som vårdare.
– Det kanske ändrar sig med min generation, funderar hon.
har hon möjlighet att vara både visionär och verksamhetsnära.
– Om jag kommer fram till att många äldre anhöriga är oinformerade och kan hitta ett sätt att informera dem, kan jag faktiskt påverka situationen för enskilda patienter.

Bättre kan man inte ha det, tycker Anna Ekwall.

För korrespondence:
Anna K Ekwall, institutionen för hälsa, vård och samhälle, Box 157, 221 00 Lunds universitet.
anna.kristensson_ekwall@med.lu.se

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida