RFSU: Slidkrans bättre ord än mödomshinna

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, vill utrota begreppet mödomshinna och lanserar i stället ordet slidkrans som bättre beskriver vad det egentligen är frågan om. 

– I mitt jobb har jag sett otaliga exempel på hur myterna kring mödomshinnan och föreställningar om skuld och oskuld har skapat förvirring för unga kvinnor. ”Är jag inte normal eftersom det inte kom blod första gången jag hade sex med min kille?” är en mycket vanlig fråga, säger Christina Rogala, barnmorska och seniorrådgivare på RFSU i deras pressmeddelande.

Hon har lett arbetet med handboken ”Slidkransen. Frågor och svar om myter kring mödom och oskuld” som RFSU ger ut i dag på den internationella barnmorskedagen.

Gör upp med myter 

Skriften innehåller information om hur det kvinnliga könet ser ut och vad slidkransen egentligen är. Den gör också upp med en mängd myter som omgärdar kvinnlig sexualitet och föreställningar om mödom och oskuld.

Enligt RFSU ger ett nytt ord ny förståelse och förhoppningsvis nya värderingar kring kvinnors sexualitet och deras rätt till sina kroppar. 

Det här är inte första gången som RFSU lanserar ett nytt ord. År 2001 kom ordet snippa som benämning på flickors könsorgan. Det togs in i Svenska språknämndens nyordslista 2002 och i svenska akademins ordlista 2006.

RFSU:s slidkransskrift är gratis och går att beställa via RFSU:s hemsida www.rfsu.se eller ladda ner som pdf-fil: www.rfsu.se/slidkransen.asp.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida