Transsexuell nekades hårborttagning

Det tycks inte bara vara privatkliniker som misstänks diskriminera transsexuella. Landstinget i Jönköping uppnanas nu av Diskrimineringsombudsmannen att svara på varför hudkliniken på Länssjukhuset Ryhov har nekat en transsexuell person hårborttagning.

Förra veckan skrev Vårdfokus att Diskrimineringsombudsmannen, DO, utreder flera fall av förmodad diskriminering av transsexuella på privatkliniker. Men DO undrar också varför Länssjukhuset Ryhov i Jönköping har nekat en transsexuell hårborttagning.

Patienten är på väg att byta kön och utreds av ett specialteam i Linköping som remitterade henne till hemsjukhusets hudklinik för hårborttagning. Överläkaren skrev i remissen att patienten behöver få håren borttagna.

”Varför har landstinget nekat en av sina invånare behandling när hon dels behöver den och dels har en remiss”, undrar DO.

Patienten är i det skede av sitt könsbyte där hon i alla sammanhang ska leva som det kön hon vill byta till. Det är i just det skede som hårtborttagning rekommenderas både av Socialstyrelsen och i det lagförslag som kom för några år sedan.

I sitt svar till mottagningen i Linköping om varför patienten nekas hårborttagning har hudkliniken på Ryhov hänvisat till landstingets riktlinjer. DO vill veta hur dessa ser ut och få en kopia på dem.

DO vill också se klinikens riktlinjer för hårborttagning och även eventuella riktlinjer som gäller specifikt för transsexuella kvinnor och män som kommer med remiss. Om det finns sådana speciella riktlinjer vill DO veta varför de finns.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida