Utmärkelse

De får silverstjärna för väl fungerande vård vid benskörhet

De får silverstjärna för väl fungerande vård vid benskörhet
Från vänster: överläkare Ann-Ida Eliasson, sjuksköterska Ann-Louise Leiby, sjuksköterska och frakturkoordinator Evalena Sandh, överläkare och biträdande klinikchef Katrin Rimsby på osteoporosmottagningen på Norrtälje sjukhus.

För andra gången har osteoporosmottagningen på Norrtälje sjukhus fått den internationella utmärkelsen silverstjärnan. Bara tre andra mottagningar i Sverige har fått den förut.

26 augusti 2019

– Nu siktar vi mot guldstjärnan, utbrister de anställda enligt ett pressmeddelande från sjukhuset.

Utmärkelsen innebär en stjärna på Capture the Fracture-kartan och delas ut av den internationella osteoporosorganisationen IOF. Den är ett bevis för att man följer ”Best Practise” vad gäller att förebygga frakturer orsakade av benskörhet.

Det gör mottagningen genom att använda en frakturkedja. Bland annat arbetar man mycket med identifiering av patienter som kan vara drabbade av benskörhet, till exempel genom fritextsökning i röntgensvar.

– Hittar vi beskrivningar som skulle kunna tyda på benskörhet kan vi kontakta de patienterna och erbjuda en bentäthetsmätning, säger frakturkoordinator Evalena Sandh.

Förra året fick mottagningen i Norrtälje silverstjärnan för första gången. I år är resultatet ännu starkare. Av de fyra svenska mottagningar som fått utmärkelsen ligger Norrtälje klart i topp.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida