Distriktssköterskor varslas i Sundsvall
19 distriktssköterskor i Sundsvall kommer att varslas om uppsägning. Orsaken är två privata vårdcentraler som väntas öppna efter nyår och därmed väntas locka till sig patienter från den offentligt drivna vården.
Exak hur många som blir av med sina jobb är ännu inte klart, inte heller hur många som kommer att varslas.
– Det blir nog de 19 det talas om. Men jag har sett till att få in i protokollet att om patientflykten – det talas om 14 000 patienter – blir mindre än väntat så ska också färre distriktssköterskor bli av med jobben, säger Åsa Holgersson, Vårdförbundets huvudskyddsombud.
Att arbetsgivaren får varsla om uppsägning innan man vet om de privata vårdcentralerna verkligen slår upp portarna efter nyår står klart. Åsa Holgersson är ändå kritisk mot landstinget och politikerna för att de än så länge inte visat någon vilja eller lagt fram någon strategi för att behålla patienter och kompetens inom landstinget.
– De privata är väldigt aktiva och annonserar och erbjuder kvälls- och helgöppet. De är också bättre på att kompetensutveckla personalen. Hos landstinget får man på sin höjd en hel- eller halvdag internutbildning. Pengabrist är den ständiga förklaringen, säger Åsa Holgersson.
Det låter nästan som att Vårdförbundet borde uppmana distriktssköterskor att sluta på landstinget och söka sig till de privata entreprenörerna?
– Jag vill inte uppmana någon att byta arbetsgivare, även om lönen ibland kan vara högre där. Det jag vill är att landstinget ska satsa i stället för att bli tömt på kompetens. Politiker vill att vi ska kallas hälsocentraler och arbeta förebyggande, men vi får inga resurser, säger hon.