Får stipendium för bättre uppföljning av hjärtpatienter
Bättre uppföljning av hjärtpatienter, utveckling av ett webbaserat instrument för att ta tillvara kompetens och idéer och utbildning i dialektisk beteendeterapi. Det är vad som belönas med årets Karin Olsson-stipendier, som delas ut på Vårdstämman i mitten av april.
Mia Henning är sjuksköterska inom verksamhetsområdet kardiologi på Södersjukhuset i Stockholm. Hon möter sina patienter dels på vårdavdelningen, dels på en mottagning där hon bland annat ger råd om förändringar av livsstil. Efter ett enda besök där är patienterna hänvisade att ta ansvar för sin livsstil själva eller med hjälp av primärvården.
Mia Henning vill skapa organiserade uppföljningsprogram. Syftet är att slussa ut hjärtpatienterna från sjukhuset till respektive vårdcentral, där personalen kan fortsätta arbetet med motiverande samtal för bestående livsstilsförändringar. Hon får 60 000 kronor för projektet.
Idékartor
Anneli Wallin på sjukvårdsrådgivningen/jourcentralen i Skövde vill utveckla ett instrument för att tillvarata medarbetarnas kompetens och idéer genom att utveckla en så kallad idékarta. Den ska läsas av en gång i veckan. Idéerna ska mätas i olika avseenden i ett webbaserat instrument.
Målet är en lärande organisation och bättre service till kunderna-vårdtagarna och Anneli Wallin får 25 000 kronor för sitt projekt.
Material för färdighetsträning
Lena Edvardsson på BUP i Halmstad har studerat dialektal beteendeterapi, DBT, på en kurs i Danmark. Terapin är inriktad på öppenvård, men Lena Edvardsson tycker att det finns flera delar som går att använda också inom slutenvården.
Hon vill nu implementera och anpassa DBT till slutenvårdens förhållanden och utbilda personalen. Därutöver vill hon bland annat utveckla ett material för färdighetsträning för ungdomarna. Lena Edvardsson får 15 000 kronor för sitt projekt.
Stipendierna delas ut på Vårdförbundets Vårdstämma på Stockholmsmässan 18-20 april.