Första tjänsterna för avancerade specialistsjuksköterskor

Primärvården i Skaraborg blir först i landet med att införa speciella tjänster för avancerade specialistsjuksköterskor, så kallade nurse practitioners.

23 oktober 2007

På torsdag denna vecka väntas hälso- och sjukvårdsnämnderna i östra och västra Skaraborg klubba en överenskommelse som innebär att primärvården i Skaraborg under 2008 får inrätta speciella tjänster för de sjuksköterskor i länet som har magisterexamen som avancerade specialistsjuksköterskor.

Den nya beteckningen blir avancerade primärvårdssjuksköterskor.

Enligt primärvårdschefen Per Angesjö innebär beslutet att de sjuksköterskor som i dag arbetar deltid som avancerade specialistsjuksköterskor nästa år kommer att kunna ägna sig åt detta ”mer eller mindre” på heltid.

? Jättebra. Hittills har vi fått sköta arbetet som avancerade specialistsjuksköterskor på vår befintliga distriktsskötersketid. Det har inte varit bra, säger Elisabeth Svenander.

Fem stycken

Hon är en av de fem sjuksköterskor i Skaraborg som arbetar som avancerade specialistsjuksköterskor. Liksom sina kollegor är hon anställd som distriktssjuksköterska. För sin roll som avancerad specialistsjuksköterska har hon ett extra påslag på 3 000 kronor i månaden.

Större delen av veckan tjänstgör Elisabeth Svenander vid vårdcentralen i Kvänum, där hon även är föreståndare. Två halvdagar i veckan arbetar hon som avancerad specialistsjuksköterska vid vårdcentralen i Vara, där hon tar emot och diagnostiserar patienter med luftvägssjukdomar och hudinfektioner.

Än får hon inte förskriva antibiotika, hostmediciner och liknande läkemedel, men en ansökan om utökad förskrivningsrätt är sedan i somras inlämnad till socialdepartementet, som ännu inte har behandlat frågan.

Splittrade arbetsuppgifter

? Förutom att jag är på två mottagningar är det rätt så splittrat att både arbeta som distriktssjuksköterska och avancerad specialistsjuksköterska, säger Elisabeth Svenander som från och med nästa år kommer att kunna ägna sig åt specialistsjuksköterskejobbet på heltid.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida