Landstinget i Östergötland vill inte längre betala för kompetensutveckling

Landstinget i Östergötland vill inte längre skjuta till pengar för att sjuksköterskor ska kunna specialistutbilda sig. ”Det är varje vårdenhets ansvar”, säger personalchefen.

Bristen på specialistutbildade sjuksköterskor är stor och Vårdförbundet har länge varnat för konsekvenserna. Men landstinget i Östergötland vill inte längre betala studielön för sjuksköterskor som vidareutbildar sig på områden där bristen är som störst. Det skriver Norrköpings tidningar i dag.

De senaste åren har landstinget avsatt flera miljoner till kompetensutveckling, men den kärva ekonomin gör nu att ansvaret förs över på vårdenheterna. HR-direktören säger att det är varje vårdenhets ansvar att se till att personalen har den kompetens som behövs, och kritiserar vården för att ha använt kompetensutvecklingspengar till annat.

Satsar pengar de närmaste åren 

Landstinget satsar åtta miljoner kronor de närmaste åren för att cirka 30 sjuksköterskor ska kunna utbilda sin inom psykiatri, intensivvård och operation eller till distriktssköterskor. Men från 2014 är det vårdenheternas ansvar att säkra behovet av specialistsjuksköterskor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida