Lönsammare att jobba på McDonald’s

Vårdfacket rapporterar löpande om nyheter från den pågående avtalsrörelsen på tidningens webbplats. Många läsare tar chansen att kommentera. Här är några exempel, hämtade från www.vardfacket.se:

29 februari 2008

Som sjuksköterska har du tre års universitets-/högskoleutbildning och ett stort ansvar för patienters liv i ditt dagliga arbete. Men du har i princip samma ingångslön som en restauranganställd på McDonald’s (inget ont alls om det jobbet men graden av ansvar skiljer sig ju markant).

Ingångslönen i landstinget för en nyutexaminerad sjuksköterska ligger på 18 400 kr (medianlön) enligt den senaste statistiken, och minimilönen på McDonald’s är från och med maj 2008 17 916 kr för en 21-åring (samma ålder som en nyutexaminerad sjuksköterska som började sin utbildning direkt efter gymnasiet).

Som sjuksköterska har man efter tre års studier minst 155 502 kronor i studieskulder (inklusive ränta) och tjänar enligt lönestatistiken i snitt inte mer än 484 kronor extra jämfört med om man skulle steka hamburgare på dagarna.

Eftersom beloppet man måste betala tillbaka per månad till csn efter tre års studielån är 609 kr har man alltså som sjuksköterska mindre att leva på per månad än personen som jobbar på McDonald’s, trots att man om dagarna ansvarar för andra människors liv och hälsa. Är det någon som tycker att detta är rimligt, utom politikerna?

När vi blir sjuka, vill vi då att det finns personal tillgänglig som kan ta hand om oss och göra sitt yttersta för att hjälpa oss att blir friska? Eller vill vi att alla sjuksköterskor den dagen vi ligger där och behöver hjälp inte finns kvar, eftersom de har slutat då det lönar sig bättre att servera hamburgare?

Vilken sjukvård vill vi ha i Sverige?
TEXT: – Gunilla, sjuksköterska

 

BRÅKA INTE INTERNT
En eloge till sjuksköterskorna i Västerås. Vi måste uppvärderas och lönerna höjas rejält. Låt oss göra ert upprop till hela kåren. Låt oss också enas mot arbetsgivarna och inte slåss inbördes och mot vår ordförande. Det tjänar bara arbetsgivarna på och vi är förlorare. Nu höjs temperaturen och Sverige ska få höra att vi inte är nöjda med att vara lönediskriminerade. Rikta missnöjet mot arbetsgivaren och gör det lokalt som sjuksköterskorna i Västerås. 
TEXT: – Fattig och förbannad

 

BORT MED PROCENTEN
Jag tycker att vi måste komma ifrån höjningar i procent eftersom det ger så lite med tanke på våra urusla löner. Nej, vi måste ha en rejäl pengasumma som märks. Vårt ansvar i vården har ökat den senaste tiden på grund av alla neddragningar som gjorts.
Det går inte att arbetsgivarna bara lägger på oss mer ansvar och arbetsuppgifter och dessutom inte vill värdera det så att vi  märker det i lönekuvertet. Florence tid är förbi.
TEXT: – Distriktssköterska

 

HEJA NYA OCH GAMLA!
Om de sjuksköterskor som går ut till våren lyckas förhandla upp lönerna med 1 000 kronor kommer det att gagna alla! Om de nya hela tiden kommer ut och dumpar lönerna så stiger inte lönen för de erfarna heller, då arbetsgivaren hela tiden kan hävda att »du ligger 5 000 över de nya«. Nej, heja nykomlingar och heja erfarna! Landstingen visar ju ständigt att de är beredda att betala – men bara läkarna.
TEXT: – L

 

ETT HÅN MOT PROFESSIONEN
Jag arbetar som operationssjuksköterska vid ett mindre sjukhus i Skåne. Vi står nu inför tre stundande pensionsavgångar 2008-2009, dessutom har vi två kolleger som inom detta halvår går på mammaledigheter. Vi har försökt rekrytera operationssjuksköterskor, både på vikariat och tillsvidareanställningar, men inte fått några sökande. Arbetsgivaren rycker på axlarna när vi frågar hur vi ska gå vidare med detta. Det stängs inga operationssalar eller dras ner på tempot för att vi har ont om folk, det är bara att arbeta hårdare. I stället frågar arbetsgivaren oss om vi kan lämna ifrån oss några av våra arbetsuppgifter till undersköterskorna. Det känns nästan som ett litet hån mot vår profession.
TEXT: – Fattig operationssjuksköterska

 

2 500 I ÅR
2 500 kronor i år och 2 500 kronor nästa år vore någorlunda rimligt. Vi får inte ha mediokra krav! 
En ung undersköterska med två års erfarenhet fick förra året en löneökning på 2 000 kronor. Så nu tjänar hon mycket mer än vad jag gör. Skandal! Jag jobbade fem år som undersköterska innan. Skärp er Vårdförbundet!
TEXT: – Linda A

 

LÖNEN EN SKAM
Jag är förvånad att landsting och kommun kan tro att det är acceptabelt med samma eller mindre lön än undersköterskor som arbetar inom samma avdelning och klinik. Själv har jag arbetat som undersköterska sedan 1988 och utbildat mig till hjärtsjuksköterska , men det hjälper inte, undersköterskor har ändå högre lön än mig. Det är en skam att man tjänar 1 500 kronor mindre än vissa undersköterskor på avdelningen.
Stå på er i förhandlingarna om ett nytt avtal.
TEXT: – Micael Larsson 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida