Nu kan sjuksköterskor undersöka magen

I eftermiddag tar tretton sjuksköterskor examen som endoskopiker vid Ersta Sköndals högskola i Stockholm.

– Utbildningen har varit väldigt lärorik och givande, men samtidigt av nödvändighet väldigt tuff. Så det är skönt att vara klar. Även om vi förstås nu har ett eget ansvar att fortsätta förkovra oss, berättar Gunilla Strand.

Hon har redan arbetat självständigt som endoskoperande sjuksköterska på Ersta sjukhus i tre år efter att ha gått en engelsk utbildning. Men hon valde ändå att gå den här utbildningen också. 

Fullfjädrade endoskopiker

– Det är viktigt att vi som arbetar med det här har samma utbildning så att det inte blir ett a och ett b-lag. Min förra utbildning omfattade inte gastroskopiundersökningar.

Men den svenska kursen har följt de riktlinjer för utbildningen som den europeiska föreningen ESGENA (European society of gastroenterology and endoskopy nurses and associates) rekommenderar.

– Så vi har blivit utbildade både i coloskopi och gastroskopi. Nu är vi fullfjädrade, säger Gunilla Strand och avslöjar att utbildningarna för hennes del också inneburit en avsevärd löneförhöjning.

Kortare köer 

Det här är den första nordiska utbildning av sjuksköterskor i skopiundersökningar som har getts, men i april startar en liknande i Blekinge. Anledningen är förstås de på sina håll långa köerna till skopiundersökningar. 

Förutom att väntetiderna minskar för patienterna blir det också en besparing för vården att låta sjuksköterskor utföra undersökningarna i stället för läkare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida