Örebro rankat som bästa universitetssjukhus
Örebro universitetssjukhus knep överraskande platsen som bästa universitetssjukhus i Dagens Medicins rankning Bästa sjukhuset i år. I övriga klasser toppar Värnamos och Oskarshamns sjukhus.
– Det är ju jätteroligt, det är häftigt att jobba på en sådan arbetsplats, säger Karin Persson, sjuksköterska på ortopedmottagningen vid Universitetssjukhuset Örebro.
Usö – Sveriges yngsta universitetssjukhus, som det heter i regionens eget pressmeddelande – låg i topp vad gäller medicinsk kvalitet redan förra året. Nu har sjukhuset förbättrat sig avsevärt i kategorin tillgänglighet och därför seglat upp som vinnare, enligt Dagens Medicin.
Det är framför allt kortare väntetider inom cancervården som påverkat resultatet. Den förklaring som anges för det är den omorganisation till länskliniker som gjordes 2015. Det har gett resultat även på ortopeden, enligt Karin Persson.
– Vi jobbar med patienten i fokus och kan ta emot dem snabbare nu. Jag tror att det beror på att vi börjat samverka mellan sjukhusen och blivit en enda ortopedklinik. I Örebro har vi till exempel mycket trauma, i Karlskoga axlar och i Lindesberg höfter.
Men som på så många håll, är även sjuksköterskorna i Örebro under hård press.
– Jag är på ju på ortopedmottagningen och det är en arbetsplats där jag har det väldigt kul. På avdelningarna är arbetsbelastningen tuffare. Det har varit ett högt patienttryck under hösten och den här tiden på året ökar det ändå mer med alla halkolyckor, säger Karin Persson.
Tillgänglighet viktigt i Värnamo
I kategorin mellanstora sjukhus gick Värnamo sjukhus från en femteplats upp till första plats. Det beror främst på siffrorna för tillgänglighet, vad gäller medicinsk kvalitet ligger sjukhuset på tionde plats.
I kategorin små sjukhus utan förlossning, vann Oskarshamns sjukhus årets förstaplats för femte gången. Nöjda patienter och goda resultat för ortopedi och stroke är några förklaringar till årets placering.
Om priset Bästa sjukhuset
Tidningen Dagens Medicin utser varje år Sveriges bästa sjukhus i tre olika klasser – universitetssjukhus, mellanstora och mindre sjukhus.
Sammanlagt ingår 176 indikatorer från sammanlagt 61 akutsjukhus.
Högst värderas medicinsk kvalitet. Därutöver värderas även:
- tillgänglighet
- patientnöjdhet
- hygien
- trycksår
- överbeläggningar
- ekonomi