Reflekterat

Med doften av sprit kommer minnet av min faster. Inte för det hon inmundigade, som rättrogen laestadian kunde glasen räknas lätt. Nej, doften bar hon med sig från jobbet. ?

2 oktober 2009

Faster arbetade som skolsköterska. Var både älskad och hatad, lite barsk och rakt på sak. Förblev ungmö före singelns tid, vilket inte var särskilt accepterat. Men faster var inte särskilt ledsen för det. Hon hade en liten folka och en stuga och bar bräder och jord som vilken karl som helst. Mottagningen var belägen i hörnet av skolan. Vid sin sida hade hon den än strängare doktor Lundgren. Honom vågade jag som barn knappt titta på. Nästan inte andas i hans närvaro förrän han satte stetoskopet mot min magra bröstkorg och uppmanade mig att göra det!?

Men hur var det nu med spritdoften..??

Jo, faster hade en liten behållare med desinfektionsmedel i. Man la en bit gasväv över locket och så med ett litet tryck släppte burken ifrån sig en lagom dos sprit att torka med innan en injektion skulle ges. Jag minns detta med fascination! En brun glasburk med ett lock av metall, en anordning inuti (av metall den också) som gjorde att den kunde tryckas ned för att sedan komma upp igen.??

I dag när jag själv ger en injektion öppnar jag en liten förpackning och plockar ut en än mindre spritindränkt sudd, torkar av och förbereder insticket. Jag tycker nog att patienterna är smått förväntansfulla även om de flesta gruvar sig för smärtan.?

Nog skulle det ha känts lite märkvärdigt om det hade fått stå en burk med metallock framför mig på provtagningsvagnen och jag hade fått klicka mig fram inte bara i datajournalen efteråt…?

En dylik burk dök upp när en avdelning skulle tömmas. Det flimrade framför mina ögon och jag övervägde om denna tingest skulle få glida ned i min ficka. »Älskad av mig, saknad av ingen…« Nej, jag tog den inte men jag vårdar ömt minnet av min faster och hennes mystiska behållare.?

Även över vår avdelning ligger spritdoften tung, men orsaken är mer prosaisk: lödigt användande av handdesinfektion för att motverka spridning av svininfluensan. Plastflaskan är intetsägande och det enda ljud som hörs är ett väsande som säger att innehållet börjar ta slut…?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida