Ny yrkestitel

Regeringen vill se ett nytt legitimationsyrke i vården

Regeringen vill se ett nytt legitimationsyrke i vården
Ordföranden för Akademikerförbundet SSR, Heike Erkers, välkomnar regeringens förslag. Foto: Lena Dahlström

Regeringen vill stärka det psykosociala arbetet inom hälso- och sjukvården och lägger fram ett lagförslag som innebär att även kuratorerna ska kunna få legitimation.

30 januari 2018

Kuratorer är den enda högskoleutbildade professionen inom hälso- och sjukvården som inte har en legitimation. Det vill regeringen ändra på. För att öka patientsäkerheten, men också att inkludera ännu en profession i vårdgarantin, föreslås därför ett nytt legitimationsyrke: hälso- och sjukvårdskurator.

– Vi stärker nu vårdgarantin så att man inom tre dagar ska ha rätt att träffa legitimerad personal inom primärvården. När vi ser att den psykiska ohälsan växer i Sverige är det ett rimligt steg att fler ges möjlighet att träffa kuratorer eller psykologer tidigt, säger socialminister Annika Strandhäll.

Välkomnar förslaget

En legitimation ökar patientsäkerheten genom att den kan återkallas om yrkesutövaren är oskicklig eller olämplig, men den ger också yrket en högre status. Akademikerförbundet SSR, som organiserar majoriteten av kuratorer, välkomnar förslaget.

– Kuratorerna är idag den enda högskoleutbildade professionen med direkt patientansvar som inte har legitimation och det är hög tid att den bristen rättas till, säger förbundsordföranden Heike Erkers i ett pressmeddelande.

Ska ha vidareutbildning

Regeringens förslag innebär att kuratorerna ska ha en vidareutbildning och en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen. Under en övergångsperiod ska det vara tillräckligt med socionomexamen och minst fem års yrkeserfarenhet.

Kuratorslegitimationen ska också innebära att kuratorer inom privat hälso- och sjukvårdsverksamhet omfattas av skyldigheten att föra journal, vilket de inte behöver i dag.

Till våren väntas en proposition och de nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli 2019.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida