Röntgensjuksköterskorna i Europa organiserar sig

I eftermiddag möts röntgensjuksköterskor från hela Europa i Lissabon och bildar en gemensam europeisk yrkesorganisation.

– Vi har många gemensamma yrkesfrågor, till exempel etik. En punkt i det strategiska arbete under nästa år blir att ta fram en gemensam etisk kod, berättar Bodil Andersson, ansvarig för internationella frågor och vice ordförande i Svensk förening för röntgensjuksköterskor. 

Hon är på plats i Portugal tillsammans med ordförande Gunnela Örnberg. En annan fråga som kommer att diskuteras under mötet är vem som ska utlösa strålkällan vid en röntgenundersökning. I många länder ligger det på radiografen, det vill säga röntgensjuksköterskan, men inte i Sverige.

Under det två dagar långa mötet ska man också diskutera bland annat utbildningsfrågor.

Röntgensjuksköterskans dag

Lön och status kommer förmodligen också att diskuteras.

– Jämfört med sjuksköterskan är den högre i många länder, men i en del är den lägre. I de nordiska länderna innebär yrket både teknik och patientarbete. Men i många länder sköter radiograferna enbart tekniken, och sådant arbete har ju hög status så bland radiograferna är många män. Sedan är det en sjuksköterska som tar hand om patienten, konstaterar Bodil Andersson.

Förutom att organisera Europas röntgensjuksköterskor kommer European Federation of Radiographers Societies, EFRS, också att erbjuda andra organisationer medlemskap. I morgon firar röntgensjuksköterskor i hela världen sin yrkesdag.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida