Sjuksköterska prisad för generositet och långsiktigt förbättringsarbete

Sjuksköterska prisad för generositet och långsiktigt förbättringsarbete
Lotte Moebius blev tagen på sängen. Foto: Henrik Flygare

Sjuksköterskan Lotte Moebius har belönats med 10 000 kronor för förtjänstfulla insatser inom den palliativa vården. Hon arbetar på lungavdelning 14 på Östersunds sjukhus.

– Det känns väldigt bra men kom som en total överraskning. Jag visste inte att jag var nominerad och kände inte till att det här stipendiet fanns, säger Lotte Moebius.

Hon var en av de fem som i år hade nominerats till Ingrid Lindberg-stipendiet.

Arbetar långsiktigt

– De är alla fantastiska i sin profession, sitt engagemang och bemötande av patienter och anhöriga. Men förutom det jobbar Lotte Moebius långsiktigt med förbättringar och hon är en kunskapskälla som generöst delar med sig till kolleger, chefer och läkare, säger Bertil Axelsson som är chef för det  palliativa hemsjukvårdsteamet Storsjögläntan, .

Lotte Moebius arbetar på lungavdelning 14 på Östersunds sjukhus som vårdar patienter med KOL och lungcancer.

– Jag blev helt tagen på sängen, men det känns skönt att arbetskamraterna uppskattar det man gör. Vi har hållit ångan uppe på avdelningen trots många nerdragningar, många är värda uppskattning, så det lutar åt att pengarna går till att göra något kul på avdelningen, kanske någon spännande föreläsning, säger Lotte Moebius.

Juryns prismotivering:

”För en palliativ sjuksköterskegärning där såväl patienter, närstående och kollegor sätter stort värde på din omtanke och stora kompetens. För att du på ett engagerat men alltid prestigelöst sätt delar med dig av din uppdaterade kunskap. För att du över lång tid har verkat för ett kontinuerligt förbättringsarbete till gagn för de palliativa patienterna på lungavdelningen.” 

Ingrid Lindberg-stipendiet instiftades för sju år. Det delas ut av Jämtlands läns cancer- och omvårdnadsfond i samarbete med Storsjögläntan till en person som gjort stora insatser för obotligt sjuka och döende.

– Ingrid Lindberg var en av våra patienter som vårdades i en obotlig sjukdom för en åtta-nio år sedan och överraskande testamenterade pengar till oss. Men hon skrev inte vad de skulle användas till, berättar Bertil Axelsson.

Efter diskussioner beslutades det om ett stipendium för att stimulera till fortsatta förbättringar i hela vårdkedjan genom att lyfta fram någon som gör en del extra utöver det som kan förväntas.  Det är medarbetare, chefer och verksamhetsföreträdare som nominerar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida