Sjuksköterska sparkas efter vild ambulansfest

En sjuksköterska som drack öl och sniffade lustgas i en ambulans får sparken. Övriga som var med på den urspårade personalfesten klarar sig med var sin varning.

18 februari 2010

I slutet av november gick sammanlagt sju personer vidare från en gemensam tillställning för att ha efterfest i en ambulans på brandstationen i Östersund. Förutom räddningstjänsten deltog anställda på sjukvårdsrådgivningen, ambulanspersonal och SOS Alarm.

Två läkare och tre ambulanssjuksköterskor har medgett att de sniffade lustgas, stökade ned i ambulansen och stack varandra med kanyler. Läkarna och två av sjuksköterskorna har fått skriftliga varningar. Den tredje sjuksköterskan får sparken eftersom han har tabbat sig tidigare. Enligt arbetsgivaren Jämtlands läns landsting sniffade han lustgas i en ambulans under Storsjöyran i somras.

Minns ingenting

Den sparkade sjuksköterskan säger till Länstidningen Östersund att han inte minns vad som egentligen hände, men att alla var med på det. Sjuksköterskan känner sig orättvist utpekad och har tagit strid för sin sak genom att kräva jobbet tillbaka och en kvarts miljon i skadestånd av Jämtlands läns landsting. Han menar att landstinget som tillät personalfesten är medskyldigt och att han inte fått tillräckligt stöd i samband med en traumatisk händelse i tjänsten kvällen innan festen.

De argumenten bet dock inte på arbetsgivaren som igår meddelade att beslutet om avsked står fast.

Aldrig hört något liknande

En av de tre festande sjuksköterskorna är medlem i Vårdförbundet och kommer alltså undan med en skriftlig varning.

– När saker händer brukar vi höra oss för. Vad jag vet är personen i fråga mycket ångerfull, säger Kristina Fluur Hedman, ordförande Vårdförbundets avdelning Jämtland.

Hon säger också att det inte finns något försvar för ambulansfestarnas agerande.

– Själv kunde jag inte ens föreställa mig att det skulle var en hit att sniffa lustgas, förutom när man föder barn. Jag har aldrig hört talas om något liknande och hoppa slippa det i fortsättningen, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida