Sörmland: Inga konkreta löften från landstinget om högre löner

Allt från det låga löneläget till behovet av kompetensutveckling diskuterades när Vårdförbundet i Sörmland i går kväll träffade landstingsledningen. Men några konkreta löften gavs inte.

Det var landstingsledningen som hade bjudit in Vårdförbundet för att diskutera bristen på specialistsjuksköterskor och det ansträngda läget på många kliniker. Dessutom har de sörmländska sjuksköterskorna och barnmorskorna bland de lägsta lönerna i landet.

– Vi hade en bra dialog, men jag hoppas att politiker och tjänstemän förstår att de måste göra något akut när det gäller löneläget, säger Ulla Jordán, ordförande för Vårdförbundet i Sörmland.

Vill avvakta

Men Thomas af Bjur (FP),  ordförande i länssjukvårdsnämnden, säger att landstinget vill invänta de centrala avtalsförhandlingar  innan man tar ställning till löneläget i Sörmland.

Vid mötet berättade Vårdförbundets förtroendevalda om hur de ser på problemen i vården. Akutkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna slog larm i förra veckan om en mycket pressad arbetssituation.

– Men de är inte ensamma, flera kliniker har samma problem, säger Ulla Jordán.

Många nyfärdiga

En del av problemet är att landstinget har haft svårt att rekrytera personal vilket gör att det är många nyfärdiga sjuksköterskor på samma ställe.

– Det här är en fråga som landstingsledningen måste arbeta långsiktigt med. De behöver bygga upp personalens kunskaper och kompetens och koppla lönesättningen till de anställdas utveckling, säger Ulla Jordán.

Vårdförbundet kommer att fortsätta dialogen med arbetsgivaren och nästa gång hoppas Ulla Jordán kunna ta upp frågan om vem som egentligen sätter de individuella lönerna.

– Första linjens chefer som håller i lönesamtalen har för lite att säga till om, det vill vi ändra på.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida