Genomtänkt arkitektur minskade tvång på psykiatriavdelning

Genomtänkt arkitektur minskade tvång på psykiatriavdelning
Men hjälp av en genomtänkt arkitektur minskade bältesläggningar och tvångsinjektioner med 21 respektive 44 procent på Östra sjukhusets psykiatriavdelning i Göteborg. Arkivbild: Mostphotos

Enligt en ny studie från Chalmers och Göteborgs universitet kan en väl utformad arkitektur hjälpa till att förhindra tvångsmetoder inom psykiatrin. Ett exempel på det är Östra sjukhusets psykiatribyggnad i Göteborg som visat på slående resultat sedan invigningen.

2007 öpnnade psykiatribyggnaden vid Östra sjukhuset i Göteborg. Varje patient har fått ett eget rum, avdelningarna och rummen har ljudisolerats och alla patienter har tillgång till dagsljus och levande trädgårdar.

”Slogs av hur lugnt och tyst det var”

– Om jag jämför med lokalerna vi hade innan på Lillhagens sjukhus är det en väldigt stor skillnad. Där var det långa korridorer och när man kom in på en avdelning var det ofta stimmigt. När vi då hade flyttat in i detta huset, slogs de flesta av oss hur tyst och lugnt det var, säger Lennart Bogren, överläkare i psykiatri på Östra Sjukhuset, till Vetenskapsradion.

Processen har nu dokumenterats av en forskargrupp från Chalmers och Göteborgs universitet. Och enligt dem har den medvetna arkitekturen lett till stora förbättringar. Sedan flytten har bältesläggningar minskat med 21 procent och tvångsinjektioner har gått ner med så mycket som 44 procent.

Motsatt effekt på ickerenoverat sjukhus

Under samma period studerade forskarna även ett kontrollsjukhus som inte renoverats . Där ökade tvärtom antalet bältesläggningar och injektioner, med 55 procent respektive 29 procent.

– Därmed är det nu vetenskapligt visat att väl utformad vårdarkitektur kan bidra till att minska hot och våldssituationen inom i den psykiatriska slutenvården, säger Roger Ulrich, gästprofessor i arkitektur arkitektur vid Chalmers och en av medförfattarna till studien.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida