Inspektionen för vård och omsorg får en miljard i budget

Inspektionen för vård och omsorg får en miljard i budget
Generaldirektören för den nybildade Inspektionen för vård och omsorg Gunilla Hulth-Backlund får nära en miljard i budget de första två åren.

Den nya tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg får en budget på knappt en miljard de första två åren. En del av pengarna tas från Socialstyrelsen.

När tillsynsmyndigheten startar nästa sommar får den en budget på 376 miljoner kronor och året därpå 651 miljoner. Eftersom den nya myndigheten tar över en del av Socialstyrelsens arbetsuppgifter kommer en del av pengarna att tas därifrån. Enligt nyhetsbyrån TT kan dock inte socialminister Göran Hägglund svara på hur stor del det blir.

När regeringens särskilda utredare Stefan Carlsson presenterade sitt förslag på hur svenska myndigheter ska bli mer effektiva föreslog han att tolv myndighter skulle slås samman till fyra. Nu konstaterar han enligt TT att regeringens lösning är att göra en myndighet av den tillsyn som ligger på Socialstyrelsen medan han föreslog en för alla vårdmyndigheters tillsynsverksamhet.

– Jag hade ju önskat att man gick hela vägen från början, säger Stefan Carlsson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida