Patienternas rättigheter i vården ska stärkas

Regeringen har i dag tillsatt en utredning för att stärka patientens inflytande och ställning i vården. Tillgänglighet, valfrihet och kvalitet ska bli bättre. Eventuellt genom att sjuksköterskor får fri etableringsrätt.

Som ett led i att stärka patienternas valfrihet får utredaren Toivo Heinsoo i uppdrag att föreslå hur en fri etableringsrätt för läkare kan införas i primärvården och undersöka om sjuksköterskor och andra grupper i vården också kan få en fri etableringsrätt.

Han ska också bland annat analysera hur den nationella vårdgarantin tillämpas och lämna förslag till en lagreglering av den. Lagregleringen ska också omfatta en skyldighet för vårdgivaren att informera patienten om valmöjligheter, kösituation och behandlingsalternativ som är viktiga för patientens möjligheter att fritt välja vård och utnyttja vårdgarantin.

Dessutom ska utredaren lämna förslag om rätt till en fast vårdkontakt som kan fungera som ”vårdlots” framför allt för äldre och multisjuka patienter med stora och sammansatta vårdbehov.

Delbetänkande i april

De ändringar som har genomförts de senaste åren för att stärka patientens ställning ska granskas och den patientlag som ansvarskommittén föreslagit ska analyseras och kompletteras med förslag som stärker patientens ställning ännu mer.

– Jag hade nog förväntat mig ett tydligare budskap när det gäller en patienträttighetslag. Nu riktar man in sig på en rad bra aktiviteter men jag tror att det är nödvändigt att göra något åt det lappverk som hälso- och sjukvårdslagstiftningen är. Fast det verkar som om man vill skynda på arbetet, det känns spännande och bra, kommenterar Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Utredningsarbetet börjar i september och ska vara färdigt i mitten av december nästa år. Men redan i mitten av april ska patienträttighetsutredningen lämna ett delbetänkande om etableringsfriheten.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida