Privatkliniker avvisar transsexuella

Får privatkliniker neka bröstoperationer eller läkarkonsultation inför en eventuell operation bara för att personen är transsexuell? Det vill Diskrimineringsombudsmannen ha svar på från Socialstyrelsen.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har på kort tid fått flera anmälningar från transsexuella personer som har vänt sig till privatkliniker där bröstoperationer utförs men själva nekats operation.

DO frågar Socialstyrelsen bland annat om bröstoperationer på transsexuella personer omfattas av hälso- och sjukvårdslagen när operationerna utförs på privata kliniker. Finns något juridiskt eller annat hinder för en privatklinik att bröstoperera en person som genomgår utredning inför ett eventuellt könsbyte?

DO undrar också om det kan vara ett godtagbart skäl för en läkare på en privatklinik att neka en person en bröstoperation för att personen är transsexuell och ännu inte har fått Rättsliga rådets godkännande eller ett nytt personnummer?

Redan på onsdag vill DO ha svar. Om Socialstyrelsen ger privatklinikerna rätt vill DO veta hur myndigheten resonerat för att komma fram till det.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida