Sjukhus efterlyser bättre tester sedan spädbarn smittats med hepatit C

Sjukhus efterlyser bättre tester sedan spädbarn smittats med hepatit C
Bättre rutiner för att undvika smittat blod efterlyses av Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Arkivbild: Mostphotos

Efter att ett barn smittats med hepatit C i samband med en blodtransfusion vill Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg att Socialstyrelsen ser över de nationella rutinerna vid blodgivning. Barnet smittades trots att alla regler om testning för smittor hade följts.

Som Vårdfokus tidigare berättat upptäcktes det smittade blodet av det läkemedelsföretag som tog emot överbliven plasma. Företaget använde en mer träffsäker metod för sina tester.

När blodcentralen spårade givarens blod visade det sig att ett spädbarn på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus som hade fått blodet hade smittats. Sjukhuset har anmält händelsen till Socialstyrelsen.

– Vi vill att man överväger att det mer känsliga och träffsäkra testet ska göras redan vid blodgivningstillfället. Det skulle vara den mest effektiva åtgärden för att se till så att inte detta kan hända igen, säger Mats Tullsberg, chefsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset till Göteborgs-Posten.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida