Sjuksköterska blir generaldirektör för nya tillsynsmyndigheten

Sjuksköterska blir generaldirektör för nya tillsynsmyndigheten
Gunilla Hulth- Backlund har en bakgrund som sjuksköterska. Foto: TLV

Regeringen har idag utsett Gunilla Hulth-Backlund till generaldirektör för att leda arbetet med att bygga upp en ny myndighet som ska ta över tillsynsansvaret från Socialstyrelsen. Inspektionsmyndigheten ska börja fungera från nästa sommar.

Regeringen går nu snabbt fram för att få till stånd den nya inspektionsmyndigheten för vård, omsorg och socialtjänst, som nyligen föreslogs i en utredning.

Börjar på måndag

Gunilla Hulth-Backlund är för närvarande generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, men börjar redan på måndag arbetet med att bygga upp den nya inspektionsmyndigheten som ska börja fungera från 1 juni 2013.

– Det känns lite omtumlande just nu, men det är ett oerhört spännande uppdrag att få bygga upp en helt ny organisation, säger hon.

Generaldirektör på TLV har Gunilla Hulth-Backlund varit i drygt tre år, men dessförinnan arbetade hon på Socialstyrelsen i många olika verksamheter, hennes sista post där innan hon gick till TLV var som chef för hälso- och sjukvårdsavdelningen.

Sjuksköterska i botten

Men från början är Gunilla Hulth-Backlund anestesisjuksköterska. Hon har också läst vårdvetenskap, arbetat som vårdlärare och har en master i public health.

Nu har hon stora förväntningar på sig att skapa en myndighet som klarar av att hantera tillsynsverksamheten som på senare tid har svällt till att omfatta över 500 personer på Socialstyrelsen.

– Det är oerhört viktigt att säkerställa att vi har en hög patientsäkerhet och en bra omsorg och att vi har samma höga kvalitet på våra granskningar över hela landet, säger hon.

Mer än en veckas semester blir det inte den här sommaren för Gunilla Hulth-Backlund.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida