yttrandefrihet

Sjuksköterska spelade in när hon läxades upp av chefen

Sjuksköterska spelade in när hon läxades upp av chefen
Sjuksköterskan Kajsa Magnusson blev tillrättavisad av sin chef när hon slog larm om missförhållanden i vården. Foto: Camilla Gustafsson/SVT.

Sjuksköterskan Kajsa Magnusson som arbetar i hemsjukvården i Forshaga kommun slog larm om missförhållanden i vården. Nu avslöjar SVT Värmland hur hon blev uppläxad av sin chef som talade om att hon inte skulle använda sin yttrandefrihet eller meddelarfrihet och gå till media.

I en serie reportage har SVT Värmland granskat missförhållanden inom hemsjukvården i Forshaga. När vårdpersonalen inte fick gehör från sina chefer uppvaktade de kommunalråden och vädjade om hjälp. Efter det kallades sjuksköterskan Kajsa Magnusson in till sin chef, Patrik Bark.

– Han sa att yttrandefriheten gäller inte mig och man får inte prata med politikerna – och man kontaktar inte heller tidningarna, berättar Kajsa Magnusson för SVT:s reporter.

Spelar upp samtalet för chefen

När SVT intervjuar enhetschefen Patrik Bark säger han först att han inte förbjudit någon att prata med politikerna, men att man ska gå tjänstevägen först.

Men sjuksköterskan Kajsa Magnusson hade spelat in samtalet och där hörs tydligt att enhetschefen säger: ”att gå till politikerna är helt fel väg och det vill jag inte uppleva nåt mer”.

Enhetschefen förklarar också att om man är missnöjd med något tar man det med sin chef och ”man går inte och pratar med Värmlands Folkblad till exempel”.

Efter att SVT konfronterat Patrik Bark med inspelningen säger han:

– Det blev lite olyckligt, det var verkligen inte min avsikt. Jag formulerade mig felaktigt.

Se hela SVT Värmlands reportage här.

Kan vara ett brott mot grundlagen

I en kommentar till SVT säger Per-Ola Wiklander, som är lektor i juridik vid Karlstads universitet, att det kan röra sig om ett brott mot grundlagen.

– Om man går tillbaka till grundlagsregeln och syftena med den så kan man på goda grunder argumentera för att den här personen bryter mot, åtminstone tankarna bakom meddelarfriheten, säger han.

Vad är tillåtet att säga?

Att prata med journalister är en grundlagsskyddad rättighet i Sverige som kallas meddelarfrihet. Alla har rätt att vända sig till media om de vill lämna ut uppgifter för publicering, man behöver inte fråga någon om lov. Man har rätt att vara anonym, för offentliganställda får arbetsgivaren inte efterforska vem uppgifterna kommer ifrån och journalisten får inte röja sina källor.

Det är aldrig tillåtet att lämna uppgifter som omfattas av tystnadsplikt. Handlingar som är sekretessbelagda får aldrig lämnas ut men kan refereras för en journalist eller författare om syftet är publicering och publikationen har en ansvarig utgivare. Handlingar med kvalificerad sekretess, som till exempel patientjournaler, får aldrig ens refereras.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida