”Socialstyrelsen har feltolkat amningsråd för nyfödda”

”Socialstyrelsen har feltolkat amningsråd för nyfödda”
Rådet att bara vid amningsproblem under de första två levnadsveckorna undvika napp är obegripligt, anser Barnmorskeförbundet och Svenska barnläkarföreningen. Arkivbild: Mostphotos

Barnmorskor och barnläkare kräver att råden omformuleras.

I förra veckan presenterade Socialstyrelsen en svenskanpassad version av Världshälsoorganisationens, WHO:s, tio steg för att främja amning. Bland annat avråds inte längre från att ge napp till spädbarn, annat än vid amningsproblem under de första en till två veckorna.

Det har väckt starka reaktioner. I en debattartikel i Dagens Nyheter i dag beskylls Socialstyrelsen för att ha hittat på en egen variant av WHO:s råd. Enligt Barnmorskeförbundet och Svenska barnläkarföreningen är det först efter två veckor som man kan avgöra om en mamma har amningsproblem eller inte.

De hänvisar till forskning som visar att det finns ett samband mellan tidigt användande av napp och uppkomsten av dessa amningsproblem.

”Detta nya och dåligt formulerade råd saknar vetenskapligt stöd. Vi befarar att en ökande nappanvändning redan från start kommer att leda till att mammor som egentligen vill amma inte lyckas med det”, skriver organisationernas företrädare.

De är också kritiska till att inte ha kontaktats som remissinstanser innan råden presenterades

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida