Läkemedel

Blodtryckshöjande infusioner avregistreras i Sverige

Blodtryckshöjande infusioner avregistreras i Sverige
Infusioner med hydroxietylstärkelse kommer inte att säljas i Sverige efter den 10 november. Arkivbild: Getty Images

Inom kort kommer det inte längre gå att få tag på infusionslösningar med hydroxietylstärkelse, HES, i Sverige. Sedan produkterna började ifrågasättas av den europeiska läkemedelsmyndigheten har tillverkarna begärt att få dem avregistrerade.

I Sverige fanns till för bara några månader sedan fyra infusionslösningar som innehåller hydroxietylstärkelse, HES: Tetraspan, Venofundin, Volulyte och Voluven.

HES ges direkt i blodbanan till patienter som akut har förlorat stora mängder blod. Sedan 2013 är det kontraindicerat att ge till exempelvis svårt sjuka som får intensivvård och personer med nedsatt njurfunktion.

Gavs till riskpatienter

Sedan det visat sig att hydroxietylstärkelse fortfarande används till patienter som riskerar att skadas rekommenderade den europeiska läkemedelsmyndigs, EMA:s, säkerhetskommitté, PRAC, för snart ett år sedan att marknadstillstånden för dessa infusionslösningar tillfälligt skulle dras in.

Det slutgiltiga beslutet från Europeiska kommissionen blev dock att de skulle vara kvar på marknaden.

Tas nu bort

Men från och med den 10 november kommer dessa läkemedel inte att finnas tillgängliga i Sverige. Med hänvisning till den låga omsättningen på produkterna har företaget som säljer Volulyte och Voluven begärt att få dem avregistrerade hos Läkemedelsverket.

De två andra HES-produkterna avregistrerades i september i år.

Alternativa produkter till HES är enligt Läkemedelsverket blodprodukter, balanserade saltlösningar och lösningar innehållande albumin, dextran eller gelatin.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida