E-cigaretter kan säljas igen

E-cigaretter kan säljas igen
I avvaktan på kammarrättens dom är det fritt fram att sälja e-cigaretter. Arkivbild: Mostphotos

Kammarrätten har tillfälligt stoppat förvaltningsdomstolens tidigare beslut om förbud mot försäljning.

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt, säger Maria Gustafsson som är utredare på Läkemedelsverket.

I mitten av juli 2014 slog förvaltningsrätten i Uppsala fast att nikotinvätskor till e-cigaretter ska ses som läkemedel. Domen överklagades av distributören av e-cigaretter till kammarrätten i Stockholm. I fredags meddelade domstolen att ärendet tas upp för prövning.

Men kammarrätten beviljade också inhibition av den tidigare domen från förvaltningsrätten. Det betyder att produkterna kan säljas under tiden som ärendet prövas. När prövningen ska ske är inte klart.

WHO vill se skärpning

Nyligen skärpte Världshälsoorganisationen WHO reglerna för e-cigaretter. E-cigaretterna har marknadsförts med argumentet att de kan hjälpa rökare att sluta. Men eftersom det inte är bevisat bör sådana påståenden inte vara tillåtna, enligt WHO.

Samtidigt har flera internationella forskare hävdat att e-cigaretter trots allt är ett bättre alternativ än rökning och att det därför är motiverat att rekommendera e-cigaretter som ett alternativ till andra produkter för rökavvänjning.

Maria Gustafsson förklarar att Läkemedelsverket inte är emot e-cigaretter i sig. Rökning är oerhört skadligt och det finns i dag flera produkter för rökavvänjning på marknaden som innehåller nikotin.

Ingen reglering

Problemet är enligt myndigheten att e-cigaretter säljs helt utan reglering och att ingen egentligen har koll på effekterna och bieffekterna av de olika produkter som i dag marknadsförs. Läkemedelsverket anser därför att e-cigaretter ska klassas som läkemedel.

Det finns i dag inga e-cigaretter som är godkända som läkemedel i Sverige. Om det finns något företag som ansökt om att få e-cigaretter godkänt som läkemedel kan Läkemedelsverket inte svara på av sekretesskäl.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida