Kräver stopp för försäljning av värktabletter i vanliga affärer

Kräver stopp för försäljning av värktabletter i vanliga affärer
Farmaciförbundet har tagit upp frågan om försäljning av värktabletter i detaljhandeln med socialminister Göran Hägglund utan att få gehör för sina krav på restriktioner. Arkivbild: Mostphotos

Antalet vårdtillfällen som beror på förgiftning av paracetamol har tredubblats.

26 november 2013

– Det här är jätteallvarligt. Nu är det dags att stoppa försäljningen av värktabletter i detaljhandeln, säger Carina Jansson, ordförande i Farmaciförbundet till tidningen Farmacifacket.

Tidigare i höstas slog Giftinformationscentralen larm om att antalet samtal om förgiftningar på grund av paracetamol hade ökat dramatiskt.

Tydlig koppling

Därefter har Giftinformationscentralen gått vidare och tagit fram statistik över antalet vårdtillfällen till följd av förgiftning med paracetamol. Det visar sig att de har ökat från 319 år 2000 till 992 förra året.

Till tidningen Läkemedelsvärlden, som publicerat de nya siffrorna, säger överläkare Mark Personne vid Giftinformationscentralen att ökningen blivit brantare de senaste åren.

– Som vi ser det har det en tydlig koppling till tillgängligheten av preparatet i samhället, säger han.

Kräver säljstopp

Farmaciförbundet har varnat för att släppa värktabletter fritt till försäljning i detaljhandeln och kräver nu att försäljningen utanför apotek stoppas.

– Den rådgivning som apotekens personal kan ge är oerhört viktig. Vid sidan av medvetna förgiftningar är omedveten felmedicinering också vanlig, bedömer Carina Jansson, ordförande i Farmaciförbundet.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida