Medicinsk cannabis

Marijuana för första gången godkänt som licensläkemedel

Marijuana för första gången godkänt som licensläkemedel
Cannabis har visat sig ha god effekt vid lindrande av illamående och kräkningar vid cellgiftsbehandling, spasmer hos MS-sjuka och svåra smärttillstånd. Arkivbild: Mostphotos

För första gången har läkemedelsverket godkänt att två svenska patienter får marijuana utskrivet på licens i syfte att lindra svåra nervsmärtor. Den ena av patienterna har tidigare dömts i hovrätten för att han odlade marijuana i hemmet.

– Besluten innebär inte med automatik att fler människor med svåra nervsmärtor ska få marijuana utskrivet. Licenser är något som utfärdas i varje enskilt fall. Det är alltså inte så att vi har godkänt den här produkten, säger Karl Mikael Kälkner, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Produkten heter Bediol och tillverkas av ett holländskt företag som lyckats förpacka cannabisplantor i tabletter. Det ska alltså inte rökas som vanlig marijuana utan intas oralt.

Naturlig produkt

Skillnaden mot annan medicinsk cannabis är att Bediol inte är framställt genom att extrahera eller efterlikna vissa enskilda substanser i cannabis utan att hela innehållet finns med från de odlade plantorna. De kan därför innehålla olika mängder av de verksamma substanserna i marijuanaplantan, medan ett läkemedel alltid innehåller exakta mängder.

Sedan tidigare används två läkemedel innehållande cannabis i Sverige, de båda derivaterna Sativex och Marinol.

Sativex är en oljebaserad munhålespray som innehåller de båda cannabinoiderna THC och CBD. I Sverige är det godkänt som läkemedel för behandling av spasticitet vid multipel skleros. Enligt Läkemedelsvärlden hämtade drygt 300 personer ut recept med Sativex under 2015.

Marlinol består av syntetiskt THC och förskrivs på licens till ett tiotal patienter med cancer och hiv/aids i syfte att lindra kraftigt illamående och kräkningar vid cellgiftsbehandling.

Tidigare dömd

En av de patienter som nu ska få pröva Bediol är ryggmärgsskadade Andreas Thörn som blev känd efter att ha dömts i hovrätten för att han odlade marijuana hemma i bostaden. Han använde marijuana för att dämpa sina smärtor. Tidigare har han fått prova såväl Sativex som Marinol, men inte lyckats få samma smärtlindrande effekt som av den egenodlade marijuanan.

– Det känns nästan overkligt. Vi har kämpat med det här dagligen i ett och ett halvt år och äntligen får jag en möjlighet att slappna av och bli av med smärtan och komma tillbaka till vardagen, säger Andreas Thörn till SVT Nyheter.

Förutom Andreas Thörn har även en kvinna som har en medfödd ryggmärgsskada fått produkten utskriven på licens.

Licensen gäller för tre månaders behandling och effekterna ska enligt Läkemedelsverket noga följas upp av patienternas läkare.

Tillåtet i flera länder

Medicinsk användning av marijuana är tillåtet i drygt 20 delstater i USA och i vissa delstater i Australien samt i Kanada.

Även Holland är det tillåtet och i Finland, Tyskland, Tjeckien och Italien kan läkare förskriva medicinsk användning av de produkter som tillverkas i Holland.

I höstas beslutade det danska folketinget att läkarna från och med 2018 i ett fyraårigt försök ska kunna skriva ut cannabis till patienter med cancer, multipel skleros och ryggmärgsskador.

I Danmark och i Norge är det sedan tidigare tillåtet att ta med sig cannabis som förskrivits i Nederländerna in i det egna landet. Detta är inte tillåtet i Sverige.

Evidens vid vissa tillstånd

För en dryg månad sedan publicerades den hittills största forskningsöversikten över de medicinska effekterna av cannabis av en expertpanel i den amerikanska vetenskapliga organisationen National Academies of Sciences, Engineering and Medicine.

Efter att ha granska 10 000 vetenskapliga sammanfattningar och ett hundratal symtom som cannabis testats för konstaterade de att det finns evidens för att cannabis är effektivt vid tre specifika tillstånd: illamående och kräkningar vid cellgiftsbehandling, kramper hos ms-sjuka och smärtor.

Fakta cannabis

  • Cannabis kallas för marijuana i växtform och hasch i kådform.
  • Cannabis innehåller över 400 kemiska substanser, av vilka ett 80-tal är av typen cannabinoider.
  • Den mest kända cannabinoiden är tetrahydrokannabinol, THC. Det har hallucinogena egenskaper men ökar också aptiten och minskar illamående.
  • En annan känd cannabinoid är cannabidiol, CBD. Till skillnad från TBC ger det inget rus men har en dämpande effekt på kramper.

Källor: Nationalencyklopedin och Wikipedia

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida