Mässling

Mässling kan ha spridits på barnakuten

Mässling kan ha spridits på barnakuten
En intensiv smittspårning pågår i Stockholm sedan elva personer drabbats av mässling. Arkivbild: Mostphotos

Ytterligare ett fall av mässling har upptäckts i Stockholm. Denna gång tycks smittan ha överförts vid ett besök på barnakuten vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Totalt har elva personer, varav åtta barn, smittats med mässling sedan januari i år. Samtliga fall har lokaliserats till norra eller nordvästra Stockholm, där det finns områden som har lägre vaccinationstäckning än genomsnittet i länet.

Samtliga fall tros ingå i samma smittkedja. Den senast insjuknade är ett barn som vistades på barnakuten vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna samtidigt som ett annat barn med mässling befann sig där för vård, skriver Dagens Nyheter.

Omfattande smittspårning 

Nu läggs stora resurser på att försöka kontakta alla som varit i lokalerna vid det här tillfället. Det handlar om ett stort antal personer, inte minst för att smittan kan finnas kvar i luften ett par timmar efter att den insjuknade har lämnat lokalen.

Om man hittar någon som inte har ett fullgott skydd mot mässling kan denna vaccineras en kort tid efter smittillfället.

Mässlingsvaccin ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och erbjuds alla barn vid 18 månaders ålder. Innan dess är barn mottagliga för smittan. Sprutan ger ett cirka 95-procentigt skydd.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida