Ledarskap

”Min roll är att hålla ihop verksamheten”

”Min roll är att hålla ihop verksamheten”
Christer Svensson. Foto: Region Kalmar

Christer Svensson, sjuksköterska i grunden, är ny sjukhuschef på Oskarshamns sjukhus. ”Vi kan lära oss mycket av pandemin, det är inte säkert alls att man ska gå tillbaka hur allt var förut”, säger han om utmaningarna på nya jobbet inför hösten.

5 augusti 2020

Vilken typ av ledarskap kan personalen vänta sig från dig?

— Jag är synlig och ute i verksamheten men tydlig med att vi har en linjeorganisation – jag tar inte beslut utan att ha med avdelningschefen och verksamhetschefen. Sen står jag för ett informativt ledarskap, att man informerar på ett bra och tydligt sätt. Och det är viktigt att ta vara på medarbetarnas erfarenheter.

Får man med sig särskilda ledaregenskaper från en bakgrund som sjuksköterska?

— Det finns det säkert. Som chef över en mindre grupp på säg ett äldreboende krävs det en kunskap om verksamheten på ett annat sätt. I en roll som min är det viktigaste goda ledaregenskaper – för mycket detaljkunskaper kan till och med vara en nackdel, så att man som chef lägger sig i.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

— Sedan kan det vara bra om man kan medicinska termer, och när jag rör mig runt i verksamheten är det ju roligt att kunna prata med sina medarbetare.

Hur är det att leda läkare?

— För mig spelar det ingen roll om en medarbetare är undersköterska, sjuksköterska, fysioterapeut eller läkare, alla positioner är viktiga för att en verksamhet ska kunna fungera. Förr delade chefen ut arbetsorder men så fungerar det inte i modernt ledarskap. Min roll är att hålla ihop verksamheten.

Vad innebär pandemin för särskilda utmaningar?

— Vi har lärt oss mycket hur vi ska tänka i framtiden, även vad gäller sjukvården i sig. Ska sjukhus vara en så öppen miljö som det är? Ska patienter ha gemensamma utrymmen? Vi blir allt äldre och sjukare, då måste vi också kunna ta hand om patienter på andra sätt, i hemmet, genom läkarbilar eller bedömningsbilar. Kanske måste man utöka sådant ännu mer. Det handlar nog inte om att komma tillbaka till ett normalläge efter pandemin, utan man kommer att få se över och titta på många delar.

Tips för sjuksköterskor som siktar högt i karriären?

— Jag kunde utbilda mig från undersköterska till sjuksköterska och narkossjuksköterska medan jag arbetade. Jag tror det är viktigt att komma ihåg att även om man är väldigt intresserad under utbildningen betyder det kanske inte att man vill jobba med det hela livet. Man utvecklas som person. Nu är jag intresserad av ledarskap, eller egentligen människor – det är den viktigaste biten.

— En del som utbildar sig till sjuksköterska trivs jättebra i många år, sedan blir de mätta och lite missnöjda. Då får man ta sig vidare. Man måste lyfta upp det positiva, man får inte gå och bli bitter.

Fakta

Namn: Christer Svensson

Ålder: 54

Bakgrund: Sjuksköterska, narkossjuksköterska, perfusionist samt flera chefsuppdrag i privata och offentliga verksamheter under 16 års tid.

Aktuell: Ny sjukhuschef på Oskarshamns sjukhus sedan 1 juli.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida