Region Skåne

Arbetsgivaren gjorde en pudel – hennes lön höjs med 2 500

Arbetsgivaren gjorde en pudel – hennes lön höjs med 2 500
Efter att arbetsgivaren gått med på att höja Linda Anderssons lön efter specialistutbildningen är hon nöjd. Foto: Anders Olsson

När sjuksköterskan Linda Andersson på iva i Malmö hade gått färdigt sin specialistutbildning nekades hon den löneförhöjning som hon tidigare hade blivit lovad. Men efter att Vårdförbundet förhandlat med arbetsgivaren får hon nu lönen höjd med 2 500 kronor i månaden.

7 september 2017

– Det känns skönt att vi fått till en överenskommelse. Det ska löna sig att utbilda sig även när man kommit upp en bit i åren, säger Linda Andersson som nyligen fyllt 44 år.

För tio år sedan vidareutbildade hon sig till intensivvårdssjuksköterska. Efter att ha arbetat på intensiven i Malmö i över ett decennium kände hon att hon ville komma vidare. Hon sökte därför in på utbildningen till anestesisjuksköterska.

Hade skrivit på kontrakt

Linda kom överens med arbetsgivaren om att hon efter utbildningen skulle börja jobba på anestesienheten. I ett kontrakt som båda parter skrev under står det att arbetsgivaren skulle betala 19 000 kronor i månaden under utbildningen samt att Linda skulle få sin lön höjd med 2 500 kronor i månaden från den 1 september i år.

Men när utbildningen väl var avklarad vägrade arbetsgivaren att höja lönen. Som skäl angavs att hon tack vare sin tidigare specialistexamen i intensivvård redan hade en hög lön på 35 800 kronor i månaden.

– Min reaktion var att oavsett ålder måste man kompenseras med rätt lön. Det är jättebra att nyexaminerade får en hög lön, men man måste också kompensera för ålder, erfarenhet och utbildning, säger Linda Andersson som tog kontakt med Vårdförbundet.

Vårdförbundet i Skåne ansåg att det handlade om ett tydligt kontraktsbrott och begärde omedelbart en överläggning med arbetsgivaren.

”Borde räckt med ett telefonsamtal”

– Egentligen tycker jag att det i ett sådant här fall borde ha kunnat rättas till genom ett vanligt telefonsamtal. Tyvärr gick inte det, säger förbundsombudsmannen Janet Parmvi.

Hon anser att arbetsgivarens vägran att betala Linda Andersson den överenskomna lönen ger signaler till såväl medarbetarna som till allmänheten att Region Skåne trots den rådande sjuksköterskebristen inte ens värnar de egna medarbetarnas intressen för att lösa bristen inom vissa områden.

Överläggningen hölls i måndags. Tämligen omgående gjorde arbetsgivaren en pudel genom att konstatera att kontraktet gäller. Linda Andersson får som överenskommet sin lön höjd med 2 500 kronor i månaden från den 1 september i år.

– Jag har fått en fantastisk hjälp från Vårdförbundet. Jag hade förmodligen aldrig tagit mig igenom detta på egen hand, säger Linda Andersson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida