valåret 2018

Centern vill se satsningar på sjuksköterskor

Centern vill se satsningar på sjuksköterskor
När Annie Lööf idag presenterade Centerpartiets skuggbudget berättade hon om partiets förslag på särskilda sjuksköterskesatsningar.

Karriärtjänster för sjuksköterskor på liknande sätt som införts inom läraryrket. Det föreslår Centerpartiet som lägger sin vårbudget idag. Dessutom vill man se större satsningar på utbildningsanställningar för sjuksköterskor.

27 april 2018

Häromdagen föreslog Liberalerna en nationell reglering av utbildningsanställningarna. De satsningar som hittills har gjorts av landsting och regioner har varit otillräckliga, menade man.

Centerpartiet håller med, men vill att det även i fortsättningen ska vara landsting, kommuner och privata vårdgivare som håller i specialistutbildningarna. För att stötta dem vill de öka stödet till 600 miljoner kronor, vilket är 300 miljoner mer än vad regeringen tillfört.

Vårdförbundets Sineva Ribeiro har tidigare sagt att hon inte tror att mer pengar är lösningen på problemet.

– Nej tyvärr spelar det ingen roll hur mycket pengar de får så länge landsting och regioner inte har krav på sig att ha utbildningsanställningar för sjuksköterskor, sade hon till Vårdfokus när Annie Lööf förde fram det förslaget tidigare i år.

5 000 mer i månaden

Centerpartiet skriver i sin vårbudget att det behövs ökade möjligheter för sjuksköterskor att avancera genom kliniskt arbete och föreslår särskilda karriärtjänster för specialistsjuksköterskor på samma sätt som för lärarna. Partiet avsätter 400 miljoner kronor per år för det vilket skulle motsvara 5 000 kronor högre lön för 5 000 sjuksköterskor.

– För att öka tryggheten och skapa en närmare vård måste vi investera i medarbetarna. Vi måste bli bättre på att ge den uppskattning, den lön och det ansvar de förtjänar, så att fler vill arbeta i vården, säger Centerpartiets ordförande Annie Lööf i en kommentar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida