Här får sjuksköterskorna retroaktiv lön från 1 april
Sjuksköterskorna i Lessebo kommun är först ut i Kronoberg med att få sin nya lön från 1 april. Men regionen och flera andra kommuner säger nej. ”Det är ett klokt och modigt beslut av arbetsgivaren”, säger Anna Seiborg Kidell, ordförande för Vårdförbundet lokalt.
Årets löneförhandlingar är i gång efter en ovanligt lång avtalsrörelse. Eftersom Vårdförbundet och arbetsgivarparterna SKR och Sobona befann sig i konflikt kommer den retroaktiva löneökningen betalas ut från den 28 juni, då avtalet började gälla, i stället från den 1 april som det brukar vara.
Men det finns några undantag. Lessebo kommun är en av få arbetsgivare som valt att se till att samtliga sjuksköterskor får sin nya lön från 1 april.
– Det var självklart för oss. Det faller inom vår budget och vi har en bra relation med Vårdförbundet, så det känns rätt, säger Annika Roos Jansson som är hr-chef i Lessebo kommun.
I Lessebo arbetar ett 20-tal sjuksköterskor inom kommunen. Majoriteten är anställda inom äldrevården och fyra arbetar som skolsköterskor.
Löneförhandlingarna pågår just nu och målet är att den nya lönen inklusive den retroaktiva summan ska betalas ut den 27 oktober.
– Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare och har olika strukturer och processer för detta, vi arbetar aktivt med arbetsmiljön och tar tag i problem som uppkommer. De senaste åren har vi haft en relativt låg personalomsättning bland sjuksköterskorna, säger Annika Roos Jansson.
Vårdförbundet: ”Klokt och modigt beslut”
Anna Seiborg Kidell, ordförande för Vårdförbundet avdelning Kronoberg, tycker att Lessebo kommun tagit ett klokt och modigt beslut och hoppas att fler arbetsgivare följer deras exempel.
– Tre månaders löneökning kanske inte blir så mycket pengar för den enskilde, men det är ett viktigt signalvärde för medlemmarna. Att känna att man har en arbetsgivare som gör valet att se lösningar och vad som är möjligt utifrån rådande omständigheter, säger Anna Seiborg Kidell.
Vårdförbundet i Kronoberg har yrkat på retroaktiv lön från 1 april för samtliga medlemmar, men att det varit svårt att få gehör hos arbetsgivarna. Regionen och flera andra kommuner har redan sagt nej samtidigt som enstaka kommuner i länet inte bestämt sig än.
– Det finns redan avsatta medel i deras budgetar och för oss är det jätteviktigt att de tillfaller medlemmarna, säger Anna Seiborg Kidell.
Växlat in tvister om skyddsarbete
När Region Kronoberg sade blankt nej valde Vårdförbundet en annan väg. Genom att dra ett streck över tvisteförhandlingarna kring skyddsarbete under konflikten har regionen gått med på att växla in det för ett högre garanterat utfall på den totala lönerevisionen.
– Skadeståndet för tvisterna tillfaller Vårdförbundet och vi vill få ut så mycket pengar som möjligt till medlemmarna. Dessutom riskerar det att bli långdragna processer och snart ska vi in i en ny avtalsrörelse, säger Anna Seiborg Kidell.
Finns det en risk att arbetsgivaren inte tar skadeståndskravet på allvar i kommande avtalsrörelse?
– Det handlar om vad som blir mest värde för medlemmen. Vi vill lägga den här konflikten bakom oss och förflytta våra positioner framåt. Hela grejen med blockaden och strejken var att sätta fokus på de systemfel som leder till dåliga villkor. Det har blivit så tydligt vilket sjukt system det är i vården med all övertid. Nu är det viktigaste att ändra på det som är uppenbart dåligt och få arbetsgivaren att vidta åtgärder som leder till förbättringar.