Norden

Hotande storstrejk i Danmark avblåst

Hotande storstrejk i Danmark avblåst
Lönerna för de offentliganställda i Danmark höjs med 6,82 procent under den närmaste treårsperioden. Arkivbild: Getty Images

Det blev ingen strejk bland de offentliganställda i Danmark. Efter segdragna förhandlingar via medlaren lyckades parterna enas dagarna före Valborg.

Under de kommande tre åren höjs lönerna med 6,82 procent för de cirka 750 000 danskar som arbetar inom stat, kommun och regioner.

Den allmänna prisutvecklingen under samma period uppskattas till 5,08 procent, så löneökningarna förbättrar de reella lönerna för exempelvis landets offentliganställda barnmorskor, biomedicinska analytiker, radiografer och sjuksköterskor.

I avtalet sägs också att löneutvecklingen för de offentliganställda i fortsättningen ska följa löneutvecklingen för de som är anställda i privata företag.

– Jag är glad för att vi lyckades få ihop en lösning för alla. Vi har verkligen kämpat för att få det här på plats, och nu har vi ett avtal som är bra för både sjuksköterskorna och våra andra kolleger, säger Grete Christensen, ordförande i det danska sjuksköterskeförbundet Dansk sygeplejeråd, i en kommentar på förbundets webb.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida