Lönelyft i Västerbotten väcker framtidshopp

Lönelyft i Västerbotten väcker framtidshopp
Nya löneavtalet mellan Vårdförbundet och landstinget i Västerbotten väcker hopp.

I Västerbotten väcker ett nytt löneavtal hopp om en bättre framtid. Avtalet ger en generell löneökning på sju procent under två år, vilket är bättre än industrifackens nytecknade löneavtal.

15 april 2013

– Vi har blivit mer intressanta. Landstinget lyssnar på oss och förstår att de måste agera. Det här bådar helt klart gott inför framtiden, säger Johan Larsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.

Han har nyss skrivit under ett nytt löneavtal för sina landstingsanställda medlemmar. Avtalet ger en generell löneökning på sju procent under två år. Att jämföra med riktmärket som industrifackens avtal brukar utgöra, som ligger på 6,8 procents löneökning på tre år.

Individuell lön

Vad avtalet innebär i kronor och ören för varje enskild medlem kommer att variera stort eftersom lönesättningen är individuell. Men med en pott på sju procent finns det en hel del pengar att fördela, konstaterar Johan Larsson.

Landstinget i Västerbotten har gjort en egen lönekartläggning som visar att grundutbildade sjuksköterskor har för låg lön. Därför ska den här gruppen prioriteras enligt avtalet. Samtidigt vill landstinget stimulera till vidareutbildning och jobba för en bra lönespridning.

Detta blir en utmanande balansakt för landstinget, enligt Johan Larsson som nästan låter förvånad själv när han beskriver arbetet fram till undertecknandet av ett löneavtal som han faktiskt är nöjd med.

– Det känns som om vi har nått fram. Flera års arbete har gett resultat.

Värt att kämpa

Han ser också en tydlig koppling till kampen för rättvisare löner som på senare år bedrivits av aktiva medlemmar runt omkring i landet.

– Studentuppror, uppsägningar, allt som synts i media har gett landstinget ett uppvaknande. De inser också att de måste göra något.

Vad är ditt bästa tips till medlemmar som är på väg att förhandla om sin egen lön?

– Fundera på vad just du bidrar med till verksamheten och begränsa dig till några konkreta saker som är just dina starka kort. Detta kräver att man reflekterar över sig själv och vad man gör på jobbet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida