Nytt avtal med privata ambulansföretagen påskrivet

Nytt avtal med privata ambulansföretagen påskrivet
Vårdförbundet har nu tecknat ett nytt avtal med de privata ambulansföretagen. Arkivbild: Anders Olsson

Vårdförbundet och Vårdföretagarna ska jobba vidare för att skapa mer hälsosamma arbetstider.

12 september 2014

Innan sommaren hotade Vårdförbundet med konflikt genom att säga upp det gamla avtalet med de privata ambulansföretagen. Men så småningom kom man överens om att förlänga avtalet och fortsätta samtalen. Nu har det alltså lett fram till ett nytt avtal.

  • Löneavtalet blir gällande tillsvidare och lönerna ska revideras retroaktivt från och med 1 juli.
  • De särskilda ersättningarna i kollektivavtalet, till exempel jour och beredskap, ska räknas upp i enlighet med industrinormen, det så kallade ”märket”.
  • Anställda väljer själva om de vill få ersättning för jourtid som kompensationsledighet eller som tidigare i pengar. Kompensationsledigheten skall i så fall läggas ut i aktuellt schema.
  • Ett förtydligande om att föräldratillägget också utbetalas i samband med adoption.

Fortsatta samtal kring arbetstider

Vårdförbundet har också kommit överens med Vårdföretagarna om att fortsätta diskutera ambulanssjuksköterskors arbetstid, jour- och beredskapstid och övertid samt schemaläggning.

– Vårt mål med det partsgemensamma arbetet är att ta ytterligare steg mot hälsosamma arbetstider. Bland annat ska hälsoeffekter vid olika typer av scheman kartläggas. Vi kommer också att undersöka möjligheten med förkortad bruttoarbetstid, säger Ida Eklöf, förbundsombudsman på Vårdförbundet.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida