Sjuksköterskorna på akuten i Kalmar fick igenom sitt krav

Sjuksköterskorna på akuten i Kalmar fick igenom sitt krav
Protesterna från sjuksköterskorna på akuten vid Länssjukhuset i Kalmar fick effekt.

Nu tar 14 sjuksköterskor ledningsansvaret på heltid - och får mer betalt.

21 januari 2015

Som Vårdfokus tidigare berättat har ett 20-tal sjuksköterskor vid akutmottagning på länssjukhuset i Kalmar krävt att få 2 700 kronor mer i månadslön på grund av sitt ledningsansvar. När de inte fick gehör avsade de sig ansvaret i början av sommaren.

Därefter dröjde det inte länge förrän arbetsgivaren förstod allvaret i deras protest. En ny verksamhetschef tog tag i frågan och lyckades skapa en dialog med sjuksköterskorna. Bara någon månad senare var de, enligt tidningen Barometern, så pass överens om hur de skulle gå vidare att sjuksköterskorna åter tog på sig ledningsansvaret.

Tidigare var ledningsansvaret fördelat på ett 20-tal sjuksköterskor, varav flertalet bara hade det på deltid. En del av lösningen är att 14 sjuksköterskor numera har ledningsansvar på heltid. De är lovade kompetensutveckling och olika utbildningar.

Dessutom fick de allra flesta sin lön höjd med just 2 700 kronor. Undantaget var de sjuksköterskor som redan hade relativt höga löner.

– Den här lösningen är vi alla nöjda med. Så nu känns det verkligen bra att vi satte ner foten och visade att vi menade allvar, säger sjuksköterskan Lotta Gustafsson till Barometern.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida