Sommar 2014. Studentsamarbete pressade upp sommarlönerna

Sommar 2014. Studentsamarbete pressade upp sommarlönerna
Emin Chebaane, alldeles snart sjuksköterska, är väldigt nöjd med sin första lön. Foto: Privat

Nyutbildade sjuksköterskor i Östergötland har fått arbetsgivare inom landstinget att betala mer än vad de egentligen hade tänkt.

– Alla som går ut termin sex har kämpat för det här. Tack vare vårt samarbete har vi lyckats pressa arbetsgivaren, säger Emin Chebaane, sjuksköterskestudent i Norrköping som varit en drivande kraft i Östergötlands löneuppror.

Lyckats sätta press

En undersökning som studenterna själva har gjort visar att majoriteten av de som sökt jobb inom landstinget fått löner över 24 000, trots att de inte har någon tidigare erfarenhet av vården och trots att landstinget tidigare gått ut med att lägstalönerna kommer att ligga runt 23 000 i månaden i sommar.

Sedan januari i år har studenterna i Östergötland delat information på en gemensam facebooksida. Där har de berättat öppet om anställningsintervjuer och löneerbjudanden, berättar Emin Chebaane.

Lönerna har stigit

Den gemensamma strategin har varit att stå på sig med sina lönekrav och vänta så länge som möjligt med att tacka ja till jobberbjudanden.

Ju närmare sommaren kommit, desto villigare har arbetsgivare inom landstinget blivit att betala ut högre löner. Med tidigare arbetslivserfarenhet har det gått att komma över 25 000 i månaden på sjukhusen i Norrköping och Linköping. Men fortfarande finns de högsta lönerna hos privata vårdgivare och inom kommunerna, berättar Emin Chebaane.

Peppade studenter

– Jobb finns, det är inga problem, så har vi försökt peppa alla blivande sjuksköterskor att tänka, säger han.

Själv tar han examen nu på torsdag och trodde länge att han skulle stå utan arbete när han var klar, eftersom hans egen strategi och målsättning har varit att bara söka jobb han verkligen vill ha och att inte gå under en lön på 25 000 kronor i månaden.

Många intervjuer senare

Under våren har han varit på åtta intervjuer och fått nej till sitt krav, bland annat med motiveringen att han inte har någon tidigare erfarenhet av vården.

Men genom att leta brett och nyfiket lyckades han till slut. I sommar arbetar han som sjuksköterska på en vårdcentral med akutmottagning i Tärnaby i Södra Lappland, till en lön på 26 000 kronor i månaden.

– Jag behövde inte ens kräva något, jag bara frågade ”vad är ingångslönen” och fick nästan en chock. Jag vidgade mina vyer, testade olika landsting och hittade det jobb jag ville ha, säger han.

Tipsa Vårdfokus!

Hur ser löneläget ut för nyexaminerade där du jobbar i sommar? Har det varit lätt eller svårt att få den lön du vill ha lön? Hör av dig till Vårdfokus reporter Jenny Kallin och berätta: jenny.kallin@vardforbundet.se

 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida