karantän

Misstänkt ebolafall var falskt alarm

Akuten på lasarettet i Enköping öppnas igen under fredagskvällen sedan provsvar visat att det misstänkta fallet av ebolasmitta var falskt alarm. ARTIKELN UPPDATERAD kl 21:15.

4 januari 2019

Den unge man som sökt sig till lasarettet i Enköping med symptom som bland annat innefattade blod i avföringen och kräkningar är inte smittad av ebola, visar provresultaten.  Det uppger Region Uppsala på sin hemsida under fredagskvällen.

Därmed behöver inte patienter och personal som hållits kvar på akuten i Enköping längre hållas isolerade. Akuten i Enköping stängdes tidigare under dagen och ingen släpptes in eller ut därifrån i väntan på att provsvaren skulle bli klara.

Mannen insjuknade efter att ha vistats i Burundi under ett antal veckor. 

Den sjuke mannen är inte heller smittad av gula febern, denguefeber, marburg eller rift valley visar proverna. Nu inväntas provsvar även för andra sjukdomar. Patientens tillstånd har dock förbättrats under dagen på infektionskliniken vid Akademiska sjukhuset. Akutmottagningen vid lasarettet i Enköping kommer att öppnas igen senare under kvällen.

Ebola är en mycket allvarlig sjukdom med blödningssymptom. Sverige har en gång tidigare haft ett misstänkt fall när en svensk sjuksköterska återvände hem efter att ha arbetat i Sierra Leone under det stora ebolautbrottet där. Den gången var det dock också falskt larm.

Läs också: Misstänkt ebola var kräksjuka

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida